Βιταμίνη D ή καλσιφερόλη

Βιταμίνη D ή καλσιφερόλη

   Η πρόληψη γενικά της βιταμίνης D γίνεται κυρίως με τις τροφές, παράγεται όμως και στο δέρμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και την αξιοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον ανθρώπινο οργανισμόκαι ως εκ τούτου για την καλή κατάσταση των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος, αλλά και γενικότερα όλων των κυττάρων. Επίσης ενισχύει τους μύες  και ομαλοποιεί τους κτύπουςτης καρδιάς. Παρεμποδίζει την δημιουργία του καρκίνου του εντέρου και του μαστού, της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης. Ενισχύει το ανοσοποητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη σωστή ρευστότητα του αίματος.

Εκτός της καλσιφερόλης υπάρχουν και άλλες μορφές βιταμίνης D, όπως η εργοκαλσιφερόλη (D2), η οποία υπάρχει στις τροφές και η χοληκαλσιφερόλη (D3), η οποία παράγεται στο δέρμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Η μορφή της βιταμίνης  D που λαμβάνεται από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα  διατροφής  δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμη. Στη δραστική, στην αξιοποιήσιμη μορφή τγης μετατρέπεται στα νεφρά ή στο ήπαρ. Γι’αυτό τα άτομα που πάσχουν από νεφρά ή από ήπαρθεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση. Αν εκθέσουμε επί 10 έως 15 λεπτα το πρόσωπο και τα χέρια μας σε μεσημβρινό ήλιο τρεις φορές την εβδομάδα, παράγεται η ποσότητα της βιταμίνης D, που μας χρειάζεται.

Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί οστεοαρθρίτιδα, ραχίτιδα και οστεομαλακία, ενώ η μικρότερη έλλειψη προκαλεί ανορεξία, αίσθημα καψίματος στο στόμα και στο φάρυγγα, διάρροια, υπνηλία, απώλεια  βάρους  και ανωμαλίες στην όραση.

  

Πηγές: Το μουρουνέλαιο, το χοιρινό λίπος, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, το γάλα κ.α. είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης D. Η μορφή της βιταμίνης D που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής, αλλά και ως πρόσθετο στα λειτουργικά τρόφιμασυνήθως είναι η καλσιφερόλη.

Δόσεις: Η επωφελέστερη ημερήσια δόση σε διεθνείς μονάδες (UI) είναι για τους άντρες και τις γυναίκες από 250 έως 600 UI. Ενώ για τις εγκύους και θηλάζουσες η ποσότητα διπλασιάζεται.

Αλληλεπιδράσεις: Η απορρόφηση της βιταμίνης  D επηρεάζεται από ορισμένα φάρμακα όπως αυτά που κατεβάζουν τη χοληστερίνη, τα αντιεπιληπτικά, την κορτιζόνη  και ορισμένα διουρητικά. Τα τελευταία διαταράσσουν την ισορροπία βιταμίνης D – ασβεστίου. Επίσης, η αλκοόλη εμποδίζει τη βιταμίνη D να μετατραπεί στην βιολογικά δραστική μορφή της.

Συμπληρώματα: Πολύ καλό συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο. Συμπληρώματα ενδεχομένως να χρειάζονται οι χορτοφάγοι που αποφεύγουν και τα γαλακτοκομικά, οι ηλικιωμένοι και όσοι παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα σε χρόνια βάσση. Επίσης, αυτοί που έχουν προβλήματα με το ήπαρ και τα νεφρά, όπου η βιταμίνη D μετατρέπεται στην ενεργό μορφή της. Συμπληρώματα βιταμίνης D δεν πρέπει να χίνονται σε όσους έχον στο αίμα τους υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και φωσφόρου. Επίσης, πρέπει να δίνονται με φειδώ στους καρδιοπαθείς και στους νεφροπαθείς.

Σχόλια: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί στην απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά με συνέπεια να γίνονται αρκετά λεπτά και εύθραυστα.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!