Ελεύθερες ρίζες: τι είναι και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Ελεύθερες ρίζες: τι είναι και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Απελευθερώνονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποτελούν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου παράγονται λοιπόν ως υποπροϊόντα, κατά την διάρκεια παραγωγής ενέργειας με την χρησιμοποίηση οξυγόνου. Είναι μόρια με ένα ελλιπές ηλεκτρόνιο. Για να εξισορροπήσουν την δομή τους, αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, μετατρέποντας τα μόρια αυτά σε ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μια καταστρεπτική αλυσίδα και να προκαλούν βλάβη στα κύτταρα, συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες,στην κυτταρική μεμβράνη και στο DNA.

Τι προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που είναι οι υποστηρικτικές δομές της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των ρυτίδων. Επίσης αποτελούν την κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και εκφυλιστικών ασθενειών.

Αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών

Οι μηχανισμοί καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών δρουν μέσω των αντιοξειδωτικών, που είναι μια ομάδα ουσιών. Υπάρχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία λαμβάνουμε με τη διατροφή, και είναι συχνά ειδικά για την εξουδετέρωση των διαφόρων τύπων των ελεύθερων ριζών Μερικά από αυτά είναι οι βιταμίνες.

  • Η βιταμίνη C είναι η κινητήριος δύναμη των αντιοξειδωτικών και βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, κίτρινου, κόκκινου και πράσινου χρώματος όπως τα εσπεριδοειδή.
  • Η βιταμίνη Α υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το συκώτι.
  • Η βήτα-καροτένη είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α και βρίσκεται άφθονη στα φρούτα και στα λαχανικά.
  • Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται στα λαχανικά, λάδια (σπορέλαια,ελαιόλαδο κ.α) και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα.
  • Yπάρχουν επιπλέον διάφορα μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία συμμετέχουν ενεργά, στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών.
  • Οι φαινολικές ενώσεις, δρουν επίσης αντιοξειδωτικά και βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα, στα λαχανικά, στο πράσινο τσάι, αλλά και στο κρασί, ειδικά στο κόκκινο.

Λόγω της σημασίας των αντιοξειδωτικών για τη διατήρηση της καλής υγείας, δημιουργήθηκαν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τα συστατικά αυτά κατά των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης. Ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι, είναι το σύνολο των αντιοξειδωτικών ουσιών που δρουν, και όχι η κάθε μια ξεχωριστά.

 

 

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!