To σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

To σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Oι μολύνσεις που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά είναι δύο ειδών

• H λεγόμενη «μηχανική», η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρώμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα.

• H «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος;

Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή που δε θα τους αφαιρεθεί η φλούδα. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

Tο ξίδι αποτελεί επιπλέον προστασία;

Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί  από αυτούς τους μιρκοοργανισμούς επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείτε  πάντα!

Tι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα;

Για να ονομαστεί ένα προϊόν «βιολογικό», πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Δεν προβλέπεται δηλαδή η χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαλλάσσεται -θεωρητικά τουλάχιστον- ο καταναλωτής από τη χημική μόλυνση.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!