Βιταμίνη C, ένας διατροφικός θησαυρός!

Βιταμίνη C, ένας διατροφικός θησαυρός!

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C και κατά συνέπεια χρειάζεται τακτική λήψη αυτής της βιταμίνης με τη διατροφή.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις. Άρα όταν οι μαμάδες μας έφτιαχναν χυμό πορτοκάλι και μας έλεγαν να το πιούμε γρήγορα πριν φύγουν οι βιταμίνες, είχαν εν μέρος δίκιο.

ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως:

  • Σύνθεση κολλαγόνου, συνεπώς είναι αντιγηραντική και βοηθάει να διατηρήσουμε τη νεανική όψη και στην επούλωση των πληγών
  • Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ.
  • Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση.
  • Ως αντιισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα, όπως το αλλεργικό άσθμα.
  •  Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης.
  • Εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που είναι καταστρεπτικά για τον οργανισμό.


Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολα), οι ντομάτες και οι πατάτες με τη φλούδα.Eπιπλέον, υπάρχουν πολλά αξιόλογα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!