H κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς

H κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς

 Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της συστηματικής άσκησης είναι οι σπουδαιότεροι παράγοντας για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ένας γνωστός τρόπος είναι η προτίμηση  τροφίμων  υψηλά σε ίνες, αλλά  με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τρόφιμα όπως η πατάτα, το ψωμί και τα ζυμαρικά ενσωματώνονται στο συνολικό διαιτολόγιο, χωρίς να θεωρούνται λάθος, αρκεί να είναι σε μικρές ποσότητες.

Η απώλεια βάρους είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεται στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, για να μειωθεί η αντίσταση της ινσουλίνης. Παράλληλα με τις διατροφικές αλλαγές, συστήνεται και η αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής, δηλαδή την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με έντονη κίνηση-άσκηση, χωρίς τσιγάρο και με περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ουσίες όπως:

  • Λίπη: Η μειωμένη και ποιοτικότερη πρόσληψη λιπαρών, σε ποσοστό 25-35% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ανάλογα με την ηλικία, αποτελεί βασικό άξονα. Συγκεκριμένα, αυτά που ενδείκνυνται είναι λίπη όπως το ελαιόλαδο και τα ωμέγα- 3 λιπαρά, κρατώντας έξω από τη δίαιτα τηγανητά τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, (κρουασάν, κουλούρια, κράκερ, κέϊκ κ.ά).
  • Πρωτεΐνη: Η σύσταση για την πρόσληψη συνολικών πρωτεϊνών είναι 15-20% της συνολικής προσλαμβανομένης ενέργειας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ινσουλινικής αντίδρασης.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και σε ωμέγα 3, αποτελούν καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Έτσι, αν ενταχθούν μικρές μερίδες ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών, κάσιους) στο διαιτολόγιο, και αντικαταστήσουν άλλα επιβαρυντικά σνακ όπως γλυκά, κράκερς και προϊόντα αμύλου είναι πιθανό να συμβάλουν στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.
  • Ξύδι & κανέλα: Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι η κανέλα περιέχει μια ουσία που μιμείται την ινσουλίνη και συνεπώς συνιστάται να συμπεριλαμβάνεται στα πιάτα μας. Επίσης, μελέτες έδειξαν πως η προσθήκη ξυδιού στα πιάτα με υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνει πιο ομαλά το σάκχαρο.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!