Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι φυτικές ίνες;

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι φυτικές ίνες;

Για τη γραμμή μας, τη χοληστερίνη μας, το έντερό μας, το σάκχαρό μας και για άλλα πολλά, οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές  για τη σιλουέτα και για την υγεία μας. Σύμφωνα με ειδικούς τριάντα γραμμάρια είναι καλά, αλλά αν καταφέρνουμε να καταναλώνουμε και περισσότερα (35 με 40) είναι ακόμα καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι παίρνουμε 15 γρ. περίπου καθημερινά. 

  • Πού βρίσκουμε τις φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), αλλά και στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

  • Όμως πόσα γραμμάρια φυτικών ινών πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού μας;

Η απάντηση των ειδικών είναι 35-40 γρ. την ημέρα. Δεδομένου ότι ένα μήλο προσφέρει 4-5 γρ. φυτικών ινών,καταλαβαίνουμε γιατί από μόνο του δεν είναι αρκετό. 

  • Πώς θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τόσες φυτικές ίνες;

Για να συγκεντρώσουμε τόσες φυτικές ίνες θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχουν φυτικές ίνες σε κάθε μας γεύμα ή σνακ:
• Στο πρωινό μας θα πρέπει να υπάρχει μία μερίδα δημητριακών τύπου Bran (17 γρ. φυτικών ινών ανά 40 γρ.),
• Στο μεσημεριανό και βραδινό μας γεύμα σαλάτα (4-8 γρ φυτικών ινών ανά μερίδα), 3-4 φρούτα την ημέρα (1,5-6 γρ. φυτικών ινών ανά φρούτο).
• Επίσης, καλό είναι 2 φορές την εβδομάδα να καταναλώνουμε ως κυρίως γεύμα όσπρια (15-20 γρ. ανά μερίδα) ή λαδερά όπως ο αρακάς (10 γρ. ανά μερίδα) ή το σπανακόρυζο με καστανό ρύζι (15 γρ. ανά μερίδα).


 

 

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!