5 εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για όσους νηστεύουν

5 εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για όσους νηστεύουν

Όταν κατά τη διάρκεια της νηστείας ή γενικά στερούμαστε το κρέας και τα γαλακτοκομικά, στερούμε από τον οργανισμό μας την απαραίτητη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και στο χτίσιμο των μυών μας.

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων, αλλά και ξεχωριστές τροφές, που μπορούν να σας φέρουν τα απαραίτητα αμινοξέα στη διατροφή και τον οργανισμό σας, όσο το κρέας.

  •  Φασόλια: Η πρωτεΐνη που συναντάμε στα φασόλια, είναι  περίπου 7,5 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και χαμηλή χοληστερόλη, τα φασόλια αποτελούν ένα πολύ υγιεινό γεύμα. Στα φασόλια, όμως, λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ, η μεθειονίνη, το οποίο συναντάται στα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α) συνδυάσετε τα λοιπόν με αυτά και λάβετε από το γεύμα πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κρέατος.
  •    Φακές: βάλτε τους και λίγο ρύζι  Όπως και με τα φασόλια, έτσι και με τις φακές όπως και τα υπόλοιπα όσπρια (ρεβίθια, φάβα κ.ο.κ.) η πρωτεΐνη τους είναι ελλιπής. Από τις φακές συγκεκριμένα, παίρνουμε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης φακής, οι οποίες χρειάζονται και πάλι τη βοήθεια των δημητριακών για να μας χαρίσουν την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Δοκιμάστε φακές με ρύζι και τονώστε τον οργανισμό σας .
  •    Κινόα: η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, θεωρείται πλήρης και παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, πλησιάζοντας την πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό και κάνουν καλό στο πεπτικό. Χρησιμοποιήστε τη στις σαλάτες σας και χαρίστε εκτός αό νοστιμιά και πολλά θρεπτικά συστατικά.
  •    Τόφου: στραφείτε προς την εναλλακτική επιλογή του  τόφου  . Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας, που κατασκευάζεται παρόμοια με το τυρί και πλησιάζει πολύ στη γεύση. Σας χαρίζει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι, η οποία θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί να σας κρατήσει τις ημέρες αυτές.
  •    Μανιτάρια: οι αντικαταστάτες του κρέατος  Άλλη μια καλή και νόστιμη  επιλογή για όσους απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά αυτό το διάστημα, είναι τα  μανιτάρια . Τα μανιτάρια θεωρούνται  υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Εκτός αυτού, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, αλλά και αντιοξειδωτικά.

Σχόλια αναγνωστών

Γράψτε το σχόλιο σας

Όνομα
Σχόλιο

Βρείτε μας στο Facebook
  • APIVITA BEE RADIANT!