Η σοφία και η αυτοπεποίθηση σας μπορεί να αυξηθούν καθώς μεγαλώνετε, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για πολλά από τα επίπεδα ορμονών σας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων έχουν μεγάλη επίδραση στο δέρμα σας. Λιγότερο οιστρογόνο σας καθιστά επιρρεπείς σε λέπτυνση, χαλάρωση και ρυτίδωση. Ευτυχώς, μπορείτε να ανακουφίσετε μερικές από τις επιπτώσεις της γήρανσης που σχετίζονται με το δέρμα φροντίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες σας για φροντίδα του δέρματος.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα σας. Το σώμα σας σταματά να παράγει κολλαγόνο. Χάνετε λίγο λίπος κάτω από το δέρμα σας και η ελαστικότητα του δέρματος πέφτει. Αυτό, σε συνδυασμό με την ξηρότητα που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση - ειδικά γύρω από το λαιμό, τη γνάθο και τα μάγουλα - και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Οι γραμμές και οι ρυτίδες που αποκτάτε με την εμμηνόπαυση είναι συχνά τα πόδια της χήνας και οι γραμμές πάνω από το άνω χείλος.

Καθώς μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, οι ακόλουθες αλλαγές αρχίζουν να εμφανίζονται στο δέρμα:

Λιπαρό δέρμα:

Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων, η Β-οιστραδιόλη διεγείρει μια πιο ρευσή έκκριση σμηγματογόνων αδένων. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, η τεστοστερόνη (που παράγεται από τα επινεφρίδια) δεν καλύπτεται πλέον στο σώμα της γυναίκας. Η τεστοστερόνη αποκαλύπτεται με την τόνωση των σμηγματογόνων αδένων και εκκρίνεται το παχύτερο σμήγμα, έχοντας την εμφάνιση του λιπαρού δέρματος (και την τάση προς την ακμή των ενηλίκων σε ορισμένες γυναίκες).

Χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες :

Τα οιστρογόνα διεγείρουν τις αποθέσεις λίπους πάνω στο γυναικείο σώμα, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση, το λίπος τείνει να ανακατανέμεται και συχνά συγκεντρώνεται πάνω από την κοιλιά ή / και στους μηρούς και τους γλουτούς. Το αποτέλεσμα είναι το λίπος να πηγαίνει κάτω από το δέρμα του προσώπου, του λαιμού, των χεριών και των χεριών · αυτό επιτρέπει να εμφανιστούν ρυτίδες και το δέρμα πάνω από αυτές τις περιοχές είναι λιγότερο ελαστικό, καθώς χάνεται η κινητικότητα του. Επίσης, οι αποθέσεις λίπους μειώνονται στο στήθος, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει!

Μείωση πυκνότητας της επιδερμίδας:

Η ανάπτυξη και διατήρηση των τριχοειδών αίματος στο χόριο είναι εν μέρει υπό τον έλεγχο των οιστρογόνων. Έτσι, η ροή αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων μειώνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και λιγότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο είναι διαθέσιμα. Αυτό συμβάλλει στην αραίωση της επιδερμίδας και στην επιβράδυνση της ταχύτητας κυτταρικής ανάπλασης(cell turnover rate) , η οποία συνοδεύεται από μείωση της λειτουργίας του φραγμού της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την αυξημένη απώλεια νερού και την ξηρότητα του δέρματος.

 

Μια ενδιαφέρουσα σημείωση, τα κύτταρα που συνθέτουν την επιφάνεια του δέρματος είναι παρόμοια σε δομή με εκείνα της ουροδόχου και του κόλπου. Συχνά, όταν μια γυναίκα αρχίζει να παρατηρεί αλλαγές στο δέρμα της (ρυτίδες, χαλάρωση, ξηρότητα, απώλεια ελαστικότητας κλπ.), παρατηρούνται παρόμοιες αλλαγές στην ουροδόχο κύστη και στον κόλπο. Έτσι, το δέρμα μπορεί να αποκαλύπτει άλλα ενδεικτικά σημάδια εμμηνόπαυσης.

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.. όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Πιο επιρρεπής στον ήλιο:

Η διατήρηση των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν το χρωστικό Melanin) βρίσκεται υπό τον έλεγχο των οιστρογόνων. Καθώς η εμμηνόπαυση εξελίσσεται, ο αριθμός των μελανοκυττάρων στο δέρμα μειώνεται (εκφυλίζονται). Με λιγότερα μελανοκύτταρα, παράγουμε λιγότερη προστατευτική μελανίνη και το δέρμα εμφανίζεται ανοιχτόχρωμο. Επομένως, το δέρμα της εμμηνόπαυσης είναι πιο επιρρεπές σε βλάβη από τον ήλιο, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντικό να προστατεύεται το δέρμα με ένα αντηλιακό.

Δες εδώ όλα τα προϊόντα εμμηνόπαυσης

Εξάψεις:

Οι εξάψεις τυπικά ορίζονται από μια έντονη αίσθηση ζεστασιάς στο δέρμα (κυρίως το πρόσωπο), ακολουθούμενη από υπερβολική εφίδρωση. Από καιρό πιστεύαμε ότι οι εξάψεις προκαλούνται άμεσα από την απότομη μείωση των επιπέδων β-οιστραδιόλης, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το νευρικό σύστημα μιας γυναίκας είναι πιο ενεργό μετά την εμμηνόπαυση λόγω χαμηλού οιστρογόνου, προκαλώντας τη διαστολή των αρτηριδίων του δέρματος και της εφίδρωσης, καθώς και την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού.