Οι ειδικοί εδώ και καιρό έχουν τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δηλώνουν πως όσο και να κοιμηθείς τις μέρες που μπορείς δεν αναπληρώνεις τον ύπνο που έχασες.

Όμως, το 2018 μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sleep Research, έδειξε πως ο ύπνος τις μέρες που έχουμε ρεπό ή είναι Σαββατοκύριακο, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την στέρηση του ύπνου λόγω δουλειάς όλη την εβδομάδα.

Αλλά, μια πρόσφατη μελέτη στο Current Biology υποστηρίζει πως η επιπλέον ξεκούραση δεν είναι αρκετή για να αναπληρώσεις τον ύπνο που χάθηκε μέσα στην βδομάδα και καταλήγει ότι τα οφέλη αναπλήρωσης του ύπνου του Σαββατοκύριακου είναι παροδικά!

Χάνοντας ακόμα και μια ώρα ύπνο είναι σημαντικό!

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι θα χάσω μια ώρα ύπνου σήμερα, θα κοιμηθώ μια ώρα παραπάνω το Σάββατο για να εξισορροπήσω την κατάσταση, ισχυρίζεται η Δρ. Cathy Goldstein αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Κέντρο Ψυχικής Διαταραχής του Πανεπιστημίου Michigan. Μπορεί να είσαι σε μια κατάσταση εγρήγορσης αφου κοιμάσαι περισσότερο τα Σ/Κ, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αντισταθμίσεις την κάθε χαμένη ώρα!

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άτομο θα χρειαζόταν 4 μέρες ξεκούρασης για να αναπληρωθεί μια ώρα χαμένου ύπνου!

Οι περισσότεροι άνθρωποι σύμφωνα με την Goldstein χάνουν από τον ύπνο τους κάθε μέρα της εβδομάδας οπότε είναι απίθανο να το διορθώσουν μέσα σε δύο μέρες! Είναι συσσωρευτικό!

Το κιρκαδικό ρολόι (ή βιολογικό ρολόι) είναι πιο ευαίσθητο απ’όσο νόμιζες!

Αν ξενυχτίσεις μια μέρα, λες δεν έγινε κάτι ή αν ξυπνήσεις πολύ πρωί μια άλλη, λες θα το αντέξω! Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σύμφωνα με την Goldstein. Διαταράσσεται το κιρκαδικό ρολόι που ρυθμίζει τις ορμόνες που προωθούν τον ύπνο την νύχτα και την εγρήγορση την ημέρα!

Το κιρκαδικό ρολόι αρχίζει να εκκρίνει μελατονίνη που προάγει τον ύπνο γύρω στις 9 μ.μ., και τα επίπεδα παραμένουν ανυψωμένα όλη τη νύχτα μέχι να πέσουν το πρωί, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Η έκθεση στο φως επηρεάζει κάπως τους κιρκαδικούς ρυθμούς - γι 'αυτό μπορεί να έχεις πρόβλημα στον ύπνο μετά τη χρήση οθονών το βράδυ - αλλά εάν διατηρήσεις σταθερούς χρόνους ύπνου και αφύπνισης, το εσωτερικό ρολόι σου θα πρέπει να είναι εξίσου αξιόπιστο, λέει η Goldstein.


Διάβασε επίσης: Νυστάζεις μετά το φαγητό και δεν ξέρεις γιατί; Σου έχουμε τους πιο πιθανούς λόγους!


Υπάρχουν κίνδυνοι και για την υγεία! Οι επιδράσεις είναι συνήθως εμφανείς σε άτομα που δουλέυουν νυχτερινή βάρδια και έχουν βρεθεί συσχετίσεις με καρκίνο, διανοητικές δυσκολίες μέχρι και πρόωρο θάνατο. Αλλά οι εναλλαγές του κιρκαδικού σας ρυθμού μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας άσχετα με το πρόγραμμα σας, σύμφωνα με την έρευνα. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως η έλλειψη μιας ώρα ύπνου οδήγησε στην κατανάλωση 200 επιπλέον θερμίδων την επόμενη μέρα.

Μάλλον το κλειδί είναι η συνέπεια στον ύπνο και στην ξεκούραση για να μην απορρυθμιστεί το κιρκαδικό ρολόι!