Η ξηροφθαλμία είναι ένα συχνό φαινόμενο της εποχής μας και μπορεί να οφείλεται στην ξηρή ατμόσφαιρα, την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή σπανιότερα σε πάθηση των ματιών. Συναντάται πιο συχνά στα άτομα άνω των 40 ετών.

Μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα των ματιών στην καθημερινότητά σας.

Καλό είναι να πίνετε αρκετό νερό και γενικώς να φροντίζετε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας να είναι πάντοτε επαρκή. Σε αυτό εκτός από τη κατανάλωση νερού βοηθάει και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Εάν ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή στο χώρο εργασίας σας είναι ιδιαίτερα ξηρός, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.
Εφαρμόστε τον κανόνα 20-20-20 όταν εστιάζετε σε μια δραστηριότητα για αρκετή ώρα (π.χ. τηλεόραση, διάβασμα) και μην τρίβετε τα μάτια σας, καθώς η κίνηση αυτή επιδεινώνει την ξηροφθαλμία.

Δείτε εδώ όλες τις λύσεις για την ξηροφθαλμία

Επίσης, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός, καρύδια, λιναρόσπορος), καθώς βοηθούν στην υγεία των ματιών.
Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας φυσικά δάκρυα για ώρα ανάγκης, εάν η καταπόνηση των ματιών είναι έντονη και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση.