Οι ψείρες μέσα στα μαλλιά γίνονται δύσκολα όρατες (μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες, γκριζωπές ή μαύρες) και έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και εντοπίζονται στον αυχένα, στους κροτάφους και στα αυτιά. Πιο εύκολα εντοπίζονται τα αυγά τους, οι κόνιδες, που είναι πολυάριθμες, άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας.

Μερικές μαμάδες που έχουν ζήσει αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία και έχουν γίνει ειδικοί, συνιστούν να χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό χτενάκι για να ξετρυπώνονται τα παράσιτα και να ξεκολλούν οι κόνιδες. Το χτενάκι αυτό διευκολύνει τον έλεγχο του δέρματος και την αφαίρεση των κονίδων.

 

Διάβασε επίσης: Το παιχνίδι πρωταγωνιστής στη ζωή του παιδιού


Για να απαλλαγεί το παιδί από τις ψείρες, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό αντιφθειριακό σαμπουάν που περιέχει πυρεθρίνες ή μαλαθείο. Το παιδί πρέπει να λούζεται με αυτό μία φορά την εβδομάδα, επί 2 έως 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Πριν από το λούσιμο πρέπει να γίνει επάλειψη των μαλλιών του παιδιού με ειδική λοσιόν που περιέχει τις ίδιες ουσίες.

Οι κόνιδες «ανοίγουν» κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες. Γι΄ αυτό, εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες κόνιδες, πρέπει και αυτές να καταπολεμηθούν ώστε να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα το παιδί.

Για να μην ξανακολλήσει το παιδί ψείρες στο σχολείο, είναι απαραίτητη η προληπτική αγωγή που γίνεται με ειδικά φυτικά σαμπουάν, τα οποία έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τις ψείρες. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ελέγχετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού σας.

 

Διάβασε επίσης: 8 συμβουλές για να επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας

 

Δοκιμάστε και την παρακάτω σπιτική συνταγή για να απαλλαχθείτε από τις ψείρες.

Θεραπεία με αιθέρια έλαια - . Ανακάτεψε 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια τεϊόνδενδρου ή λεβάντας σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο (ή παιδικό σαμπουάν), άπλωσέ τα καλά πρώτα σε όλο το δέρμα και μετά σε όλο το μήκος των τριχών με τη βοήθεια μιας χτένας (εάν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά βάλε λίγη παραπάνω δόση) απομάκρυνε τις ψείρες και τις κόνιδες.
Επίσης, τα αιθέρια έλαια λειτουργούν πολύ καλά και ως πρόληψη για τις ψείρες. Απλά, ανάμιξε λίγο αιθέριο έλαιο με ελαιόλαδο (ή όποιο άλλο άοσμο λάδι θέλεις, π.χ. ηλιέλαιο) και βάζε μια - δυό σταγόνες στους καρπούς και πίσω από το αφτί του παιδιού κάθε πρωί πριν το σχολείο.
Προσοχή: επειδή μερικά παιδιά είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, δοκίμασε πρώτα το μίγμα πίσω από το αυτί, βάζοντας μία σταγόνα για 12 ώρες. Εάν δεν κοκκινίσει ή δεν προκαλέσει φαγούρα ή γενικά ερεθισμό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα.