Η άνοια είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα στο οποίο υπάρχει επιδείνωση της μνήμης, της σκέψης, της συμπεριφοράς και της ικανότητας να εκτελούνται καθημερινές δραστηριότητες.

Πρέπει να γνωρίζεις:

· Αν και η άνοια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

· Σε όλο τον κόσμο, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια και υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

· Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και μπορεί να συμβάλει στο 60-70% των περιπτώσεων.

· Η άνοια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της αναπηρίας και της εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως.

· Η άνοια έχει φυσικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο όχι μόνο στα άτομα με άνοια αλλά και στους φροντιστές τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία γενικότερα.

· Είναι ένα σύνδρομο - συνήθως χρόνιας ή προοδευτικής φύσης - στο οποίο υπάρχει επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας (δηλ. Η ικανότητα επεξεργασίας της σκέψης) πέρα ​​από αυτό που μπορεί να αναμένεται από την κανονική γήρανση. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την ικανότητα εκμάθησης, τη γλώσσα και την κρίση. Πολύ σημαντικό: η συνείδηση ​​δεν επηρεάζεται. Η εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας συνοδεύεται συνήθως, και περιστασιακά προηγείται, από την επιδείνωση του συναισθηματικού ελέγχου, της κοινωνικής συμπεριφοράς ή των κινήτρων.

 

Η άνοια προκύπτει από μια ποικιλία ασθενειών και τραυματισμών που επηρεάζουν κυρίως ή δευτερευόντως τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Alzheimer ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της αναπηρίας και της εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Συχνά υπάρχει έλλειψη συνειδητοποίησης και κατανόησης της άνοιας, με αποτέλεσμα τον στιγματισμό και τα εμπόδια στη διάγνωση και τη φροντίδα. Ο αντίκτυπος της άνοιας στους φροντιστές, την οικογένεια και την κοινωνία γενικά μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική.

 

Σημάδια και συμπτώματα

 

Η άνοια επηρεάζει το κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την επίδραση της νόσου και την προσωπικότητα του ατόμου πριν νοσήσει. Τα σημεία και τα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια μπορούν να κατανοηθούν σε τρία στάδια.

 

Αρχικό στάδιο: το αρχικό στάδιο της άνοιας συχνά παραβλέπεται, επειδή η έναρξη είναι σταδιακή. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· αμνησία
· χάνοντας την πορεία του χρόνου
· να χαθεί σε γνωστά μέρη.

Μεσαίο στάδιο: καθώς η άνοια προχωρεί στο μεσαίο στάδιο, τα σημεία και τα συμπτώματα γίνονται πιο σαφή και πιο περιοριστικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

· να ξεχνάει τα πρόσφατα γεγονότα και τα ονόματα των ανθρώπων
· να χαθεί στο σπίτι
· αυξανόμενη δυσκολία στην επικοινωνία
· χρειάζονται βοήθεια με την προσωπική φροντίδα,αντιμετωπίζοντας αλλαγές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της περιπλάνησης και της επανειλημμένης αμφισβήτησης.

Τελικό στάδιο: το τελευταίο στάδιο της άνοιας είναι μια σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση και αδράνεια. Οι διαταραχές της μνήμης είναι σοβαρές και τα φυσικά σημεία και συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· δεν γνωρίζει το χρόνο και τον τόπο
· δυσκολεύεται να αναγνωρίσει συγγενείς και φίλους
· αυξανόμενη ανάγκη για αυτοβοήθεια
· δυσκολία στο περπάτημα
· αντιμετωπίζει αλλαγές συμπεριφοράς που μπορεί να κλιμακώνονται και να περιλαμβάνουν επιθετικότητα.

 

Πηγή Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας