Όπως όλα στη ζωή, έτσι και η ανατροφή των παιδιών μαθαίνεται μέσα από την εμπειρία. Σίγουρα τα πράγματα κάποιες φορές μπορεί να πάνε στραβά και να κάνετε λάθη σαν γονείς, αλλά σημασία έχει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά.

Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμα καλύτεροι γονείς και να έχτε ευτυχισμένα παιδιά.

  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Πριν λοιπόν πάτε το παιδί σας ποδόσφαιρο, αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες και τι του αρέσει στα αλήθεια. Αποφύγετε να συγκρίνετε συνεχώς το παιδί σας με τα παιδιά των άλλων, το καθένα είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του χαρίσματα.
  • Μη φέρνετε τη δουλειά του γραφείου στο σπίτι. Αυτό μπορεί να σας ακούγετε δύσκολο, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να κρατήσετε μια ισορροπία. Όταν θα μπείτε σπίτι, αφήστε έξω από τη πόρτα το άγχος της δουλειάς, αγκαλιάστε το μικρό σας και πείτε του ότι το αγαπάτε και φροντίστε να περνάτε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μαζί του.
  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Η ανατροφή των παιδιών παίρνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο σας, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μη φροντίζετε όσο πρέπει το εαυτό σας. Προσπαθήστε να βρίσκετε έστω και λίγες ώρες ώστε να μένετε μόνες σας και να ηρεμείτε.
  • Αποκτήστε περισσότερη υπομονή. Όταν είστε γονείς η υπομονή είναι μια αρετή που πρέπει να αποκτήσετε. Είναι φυσικό να χάνετε πολλές φορές την ψυχραιμία σας, ειδικά αν έχετε περισσότερα από ένα παιδί μέσα στο σπίτι. Όμως, πριν βάλετε τις φωνές, εξαιτίας κάποιας ζημιάς που μπορεί να έκανε το παιδί σας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε λογικά. Μπορείτε να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο και να πάρετε βαθιές ανάσες, έτσι ώστε όταν δείτε το μικρό σας να συζητήσετε μαζί του με ηρεμία και να του δώσετε τις κατάλληλες συμβουλές, καθώς στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά να μην επαναληφθεί η σκανταλιά.

Διάβασε επίσης: Πόση ώρα αφήνεις το παιδί σου στο κινητό ή στο tablet σου;