Το κοινό κρύωμα είναι η πιο κοινή ασθένεια του χειμώνα, οφείλεται σε μόλυνση από ιούς και μεταδίδεται πολύ εύκολα με την επαφή ή μέσω του αέρα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, διαρκές αίσθημα κούρασης και μερικές φορές πυρετός.

Όλοι το έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές και κανείς δε θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες, ενώ περιορίζει και όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Υπάρχουν τρόποι να το αποφύγει κανείς;

1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας:

Πιθανότατα το πιο απλό και αποτελεσματικό πρόληψης για το κοινό κρύωμα. Ιδιαίτερα μετά από την παραμονή σε δημόσιους χώρους όπως το γυμναστήριο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα χέρια μας μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών. Απολυμάνετε τα χέρια σας πιο σχολαστικά απ' ότι συνήθως αλλά εκπαιδεύστε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

2. Αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο:

Η επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για τα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό. Χρησιμοποιείστε χαρτομάντηλο, ειδικά σε δημόσιους χώρους και προστατέψτε εσάς και τους γύρω σας.

3. Αποφύγετε το κάπνισμα:

Το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Ο καπνόςόμως το ερεθίζει, επιβαρύνει την καλή λειτουργία των αεροφόρων οδών και επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν μολύνσεις. Μην ξεχνάτε: το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει εξίσου την υγεία τη διική σας αλλά και των παιδιών σας.

4. Έλεγχος άγχους:

Μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος επιβαρύνει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνει πιο ευαίσθητους σε πολλές ασθένειες.

5. Αερίζετε καλά το χώρο:

Σίγουρα θα θέλετε να αποφύγετε το κρύο, όμως το ζεστό περιβάλλον ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσής τους στην ατμόσφαιρα. Αφήστε ένα παράθυρο ελαφρά ανοιχτό κατά την παραμονή σας σε ένα χώρο και αερίστε τον καλά όταν απουσιάζετε.

6. Ζήστε πιο υγιεινά:

Έστω και μικρές αλλάγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Προσθέστε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, αυξήστε την σωματική σας άσκηση και κοιμηθείτε λίγο περισσότερο. Θα διαπιστώσετε πως ο οργανισμός σας θα ανταποκριθεί στην επιπλέον προσοχή που θα του δώσετε και θα είναι πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ασθένειες του χειμώνα!

Μερικές φορές όμως ό,τι και να κάνουμε μπορεί να αρρωστήσουμε... Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει τότε;

Ακολουθείστε μας και στο facebook για τα επόμενα άρθρα!