Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας ή αλλιώς υιός HIV, είναι μια νόσος που στιγματίζει αυτούς που την φέρουν και πέρα από την σοβαρότητα και τα συμπτώματα της ασθένειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον «ρατσισμό» από τον περίγυρο τους.

Ας δούμε κάποιους μύθους και κάποιες αλήθειες για την ασθένεια αυτή:

Ποιούς προσβάλει αυτή η ασθένεια;

  • Είναι ευρέως διαδεδομένο πως το AIDS προσβάλει μόνο τους ομοφυλόφιλους, κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς o υιός προσβάλει και τα δύο φύλα μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής.

Πως μπορείς να κολλήσεις;

  •  Ένας πολύ κοινός μύθος είναι ότι αν συναναστραφείς με κάποιον που έχει AIDS είναι πιθανό να κολλήσεις και εσύ την νόσο κάτι το οποίο είναι ψευδές καθώς το άγγιγμα, τα δάκρυα, ο ιδρώτας ή το σάλιο δεν μεταδίδουν τον υιό. Ούτε φυσικά η κοινωνική επαφή! Ο βασικός τρόπος που μεταφέρεται η ασθένεια είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά και μέσω του αίματος.

Είναι το φιλί επικίνδυνο;

  •  Με το φιλί υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για την μετάδοση της ασθένειας, οι οποίες αυξάνονται αν υπάρχει κάποια πληγή στο στόμα.

Είναι αρκετό το προφυλακτικό;

  • Το προφυλακτικό σε προφυλάσσει απόλυτα από την μετάδοση του υιού αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της σεξουαλικής πράξης.

Είναι θανάσιμη η νόσος;

  •  “Όποιος μολύνεται από τον υιό, είναι απαραίτητο να πεθάνει”. Η νόσος μετατρέπεται σε μια μακροχρόνια ασθένεια μέσα από μια αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του υιού.

Μπορεί μια οροθετική γυναίκα να γεννήσει ένας υγιές παιδάκι;

  • Οροθετική γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί με πιθανότητα <1% να προσβληθεί από AIDS, εάν λάβει αγωγή από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδοφλέβια αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού, που θα γίνει με καισαρική τομή, και το παιδί υποβληθεί σε θεραπεία μετά την γέννησή του.

Υπάρχει ελπίδα να γίνει ιάσιμη η νόσος;

  • Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και πολλές εικασίες σχετικά με την δημιουργία εμβολίου που θα σε προστατεύει από τον υιό. Τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο υιός έχει πάρα πολλούς τύπους και είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί. Παρ’όλα αυτά, με την ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί επιτυχώς.

Για ακόμα μια φορά η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Η ασθένεια αυτή δυστυχώς υπάρχει. Ενημερώσου σωστά και προφύλαξε τον εαυτό σου και το σώμα σου!

Πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ