Η γρίπη είναι κάτι περισσότερο από ένα «βαρύ κρύωμα ». Πρόκειται για μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια που μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν το άτομο με τη γρίπη βήχει ή φτερνίζεται". Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, αδυναμία και πόνους. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Εάν κανείς έχει άσθμα ή άλλες ασθένειες των πνευμόνων, είναι σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Άλλοι ευάλωτοι άνθρωποι εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τη διάδοση της γρίπης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας. Δες παρακάτω τρόπους για την αποφυγή διάδοσης της.

Κάνε το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς από την γρίπη. Η εποχική γρίπη διαρκεί μέχρι τον Μάιο. Το εμβόλιο της γρίπης παραμένει αποτελεσματικό για περίπου έξι μήνες.
Ζήτα βοήθεια από Επαγγελματίες Υγείας: Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη πρέπει να ρωτήσουν τον φαρμακοποιό τους και να δουν έναν ιατρό. Προειδοποιητικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, βήχα, ρίγη, πονόλαιμο, συμφόρηση και κόπωση.
Προστάτεψε τους άλλους ανθρώπους και λάβε μέτρα ώστε να μην κολλήσεις την γρίπη και σε άλλους.

Οι άνθρωποι που νοσούν πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα μαντήλι όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά.
Απέφυγε να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, ιδιαίτερα αν τα χέρια δεν είναι καθαρά.
Απολύμανε πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα.
Οποιοσδήποτε έχει νοσήσει πρέπει να μείνει σπίτι και να μην πάει στη δουλειά ή στο σχολείο για περίπου μια εβδομάδα.
Θυμήσου ότι μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα της γρίπης, οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί για πέντε έως επτά ημέρες.