Ο δεσμός που υπάρχει μεταξύ δύο αδερφών είναι πολύ δυνατός, με μεγάλη διάρκεια και πολύ ισχυρός. Ως γονείς, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε το δέσιμο και την αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια. Επειδή τα αδέλφια συνήθως περνάνε πολύ χρόνο μαζί, είναι οι πρώτοι φίλοι στο παιχνίδι ο ένας του άλλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ των αδελφών να επηρεάζουν τόσο την κοινωνική όσο και την γνωστική τους ανάπτυξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά λειτουργούν ως πρότυπα και δάσκαλοι. Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια συνήθως μιλάνε και αναπτύσσουν τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες γρηγορότερα.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια στενή, στοργική σχέση αγάπης και σεβασμού μεταξύ των παιδιών μας;

Γίνετε ως γονείς πρότυπα στοργής: οι γονείς είναι πρότυπα για τη συμπεριφορά των παιδιών. Δείξτε στοργή στη σχέση σας με το/τη σύζυγό σας, τα παιδιά σας και τα δικά σας αδέλφια. Αγκαλιές, φιλιά και λόγια αγάπης είναι άριστες εκδηλώσεις στοργής και φροντίδας, τις οποίες τα παιδιά μπορούν εύκολα να μιμηθούν για να εκφράσουν τα θετικά τους συναισθήματα απέναντι στα αδέλφια τους.

Ενθαρρύνετε την ευγενική συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών σας: Δείξτε τους ότι η καλή συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική στην οικογένεια σας. Το να λέτε «σε παρακαλώ», «ευχαριστώ» κλπ. και να επικοινωνείτε με ευγένεια, μαθαίνει στα παιδιά το σεβασμό που πρέπει να δείχνουν μεταξύ τους τα μέλη μιας οικογένειας.

Εξηγήστε στα μεγάλα παιδιά την διαφορά συμπεριφοράς των μικρότερων παιδιών: Ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας, οι διαφορές στην ανάπτυξη θα δημιουργήσουν συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέλφια. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στα μεγαλύτερα παιδιά γιατί τα μικρότερα αδέλφια τους δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας την ηλικία των μικρότερων αδελφών τους και το γεγονός ότι και εκείνοι όταν ήταν πιο μικρά είχαν την ίδια συμπεριφορά.

Δώστε στα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες να περνούν μαζί διασκεδαστικές στιγμές: Οι πιο αγαπημένες αναμνήσεις των παιδιών σας θα είναι οι ώρες που πέρασαν μαζί στις οικογενειακές διακοπές, παίζοντας μαζί στον κήπο, στην παιδική χαρά, στη θάλασσα, οι οικογενειακές σας γιορτές και παραδόσεις

Θυμηθείτε ότι οι διαμάχες σύντομα θα σταματήσουν: Ο ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης. Σύντομα ωστόσο θα δείτε τις σχέσεις τους να εξελίσσονται και να αλλάζουν προς το καλύτερο.