Λίγες ημέρες μετά το τοκετό και ανάμεσα στη χαρά, στην ικανοποίηση, αλλά και στην αλλαγή πορείας στη ζωή της, η νέα μαμά συχνά προβληματίζεται για το αν και θα μπορέσει να χάσει τελικά τα κιλά της εγκυμοσύνης. Μια πρώτη λοιπόν απάντηση είναι πως σαφώς και μπορεί να τα χάσει, αλλά απαιτείται υπομονή και καλή διάθεση, που συχνά λείπουν το πρώτο καιρό και μέχρι η γυναίκα να μπει και πάλι σε ένα "ρυθμό".

Το σίγουρο είναι πως αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες, «χάπια» αδυνατίσματος και δίαιτες λαχανόσουπας, πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου να μπορεί η γυναίκα να επιτελέσει σωστά το σημαντικότατο «έργο» του θηλασμού. Δες τα βασικά βήματα για να επανέλθει το σώμα σου μετά τη γέννα.

1. Μην πίνετε αναψυκτικά & χυμούς! Τα αναψυκτικά εμπεριέχουν πολλά σάκχαρα, χωρίς να σας προμηθεύουν ουσιώδη θρεπτικά συστατικά. Αποφύγετε γενικά τους χυμούς και προτιμήστε μόνο τους φυσικού ή όλοκληρα τα φρούτα τα οποία θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Τροποποιήστε την διατροφή σας, ακόμα και αν επιζητάτε μανιωδώς junk food. Ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου, γιαούρτι (αποφύγετε σκόρδο – κρεμμύδι αν θηλάζετε) και ντομάτα, αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το αντίστοιχο με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό, σως και πατάτες. Προτιμήστε να τρώτε σπιτικά φαγητά, παρά φαγητά απέξω ή προπαρασευασμένα.

3. Βάλτε στην καθημερινότητα σας το γάλα ή το γιαούρτι με λίγα δημητριακά προγεύματος, χαμηλά σε λίπος και ζάχαρη, για να σταματήσετε την πείνα.

4. Ξεκινήστε άσκηση ήπιου χαρακτήρα. Γενικά μετά την εγκυμοσύνη είναι πολύ αποδοτικό να «ενεργοποιήσετε» τον μεταβολισμό σας με σωματική δραστηριότητα.

5. Πίνετε πολύ νερό. Αν και ενυδάτωση για τον οργανισμό σας δεν σημαίνει μόνο νερό, αλλά και τροφές – ροφήματα - χυμοί, το νερό ήταν, είναι και θα είναι μια πηγή ενυδάτωσης που δεν προσφέρει θερμίδες και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.