Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από το σώμα για την παραγωγή γλυκόζης, που μας παρέχει άμεσα ενέργεια. Ένα ένζυμο που ονομάζεται αμυλάση, διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη και την αποθηκεύει στο ήπαρ και τους μύες για μελλοντική χρήση.

Το είδος υδατανθράκων που κάνει κακό είναι αυτοί που περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Μερικά παραδείγματα είναι το λευκό ψωμί, τα γλυκά, οι σφολιάτες, τα λευκά αρτοσκευάσματα και οι καραμέλες. Αυτοί οι υδατάνθρακες συνήθως έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, που αυτό σημαίνει ότι μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία επιταχύνει τη γήρανση.

Διάβασε επίσης: Μυστικά απώλειας βάρους για τις «τεμπέλες»


Οι ακατέργαστοι - σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βρίσκονται στα όσπρια, στα δημητριακά - ζυμαρικά ολικής αλέσεως, στο ρύζι, στο ψωμί, στις πατάτες. Θεωρούνται καλοί για την υγεία επειδή περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του καρκίνου, στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους.

Διάβασε επίσης: Κατεβείτε κιλά, ανεβάστε την αυτοπεποίθηση σας!

 

Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι ιδανικά για έναν μόνιμο έλεγχο του βάρους. Όταν αντικαθιστούμε τα λιπαρά τρόφιμα στη διατροφή μας με σύνθετους υδατάνθρακες, είναι πιθανό να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων και να χάσουμε βάρος.

Επιπλέον, η πρόσληψη υδατανθράκων μετά την προπόνηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αναγέννηση των μυών, η οποία με τη σειρά της μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Η ινσουλίνη που απελευθερώνεται με το συγκεκριμένο γεύμα μετά την προπόνηση, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μεταβεί από μια καταβολική κατάσταση (απώλεια μυϊκής μάζας) σε μια αναβολική κατάσταση (μυϊκή ανάπτυξη). Για αυτό το λόγο μετά την προπόνηση θα πρέπει να επιλέγουμε τους σύνθετους που βρίσκονται μέσα στις μπανάνες, στις γλυκοπατάτες, στο καστανό ρύζι, στα μήλα και στα σκούρα – πράσινα λαχανικά.