Αναρωτιόμαστε συχνά τι είναι καλύτερο ή τι κάνει τελικά μεγαλύτερο κακό στο δέρμα μας. Θέλουμε να είμαστε ήδη μαυρισμένες όταν θα βγούμε στην παραλία και κάνουμε μερικά solarium για να δείχνει πιο ωραίο το σώμα μας. Πόσο κακό του κάνουμε όμως;

Δεν έχει σημασία αν την παίρνεις από τον ήλιο ή από τεχνητές πηγές όπως λυχνίες ηλίου και κρεβάτια μαυρίσματος - η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) συνδέεται με καρκίνους του δέρματος (συμπεριλαμβανομένου του καρκινώματος των βασικών κυττάρων, του καρκίνου του πλακώδους κυττάρου και του μελανώματος) είδη βλάβης του δέρματος, ιδιαίτερα πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση).


Η ακτινοβολία UV είναι ένα μέρος του φάσματος του φωτός που φτάνει στη γη από τον ήλιο. Στο τέλος της υπεριώδους ακτινοβολίας του φάσματος, τα μήκη κύματος είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αυτά κυμαίνονται σε μήκος από 100 έως 400 νανόμετρα και ταξινομούνται από το μεγαλύτερο έως το συντομότερο ως UVA (320 έως 400 nm), UVB (290 έως 315 nm) και UVC (100 έως 280 nm).

Οι ακτίνες UVA, οι οποίες διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα.
Οι ακτίνες UVB βλάπτουν τα επιφανειακά στρώματα των κυττάρων του δέρματος προκαλώντας ηλιακό έγκαυμα.
Οι ακτίνες UVC, θεωρούνται αβλαβείς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του UVC φωτός απορροφάται από το όζον στην ανώτερη ατμόσφαιρα και έτσι δεν φτάνει στη γη.

Από την ηλιακή ακτινοβολία UV που φτάνει στη γη, μέχρι 95% είναι UVA και περίπου 5% είναι UVB.
Για χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ακτίνες UVB ήταν οι πιο επιβλαβείς, επειδή το ηλιακό έγκαυμα συνδέεται με το μελάνωμα, τη θανατηφόρο μορφή του καρκίνου του δέρματος. Αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχουμε μάθει ότι οι ακτίνες UVA αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος - και είναι η κύρια αιτία φωτογήρανσης.

Στο solarium χρησιμοποιούν λαμπτήρες φθορισμού που εκπέμπουν κυρίως UVA, με μικρότερες δόσεις UVB. Η ακτινοβολία UVA είναι μέχρι τρεις φορές πιο έντονη από την UVA σε φυσικό ηλιακό φως και ακόμη και η ένταση UVB μπορεί να πλησιάσει εκείνη του λαμπρού ηλιακού φωτός.

Αρχικά μάθαμε για τις βλαβερές συνέπειες του ηλιακού φωτός από μακροχρόνιες μελέτες πληθυσμού. Η κατανόησή για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κρεβάτια μαυρίσματος αναπτύχθηκε πιο αργά, επειδή είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του κρεβατιού και όλων των καρκίνων του δέρματος. Το 2002, μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαπίστωσε ότι η χρήση μιας εσωτερικής συσκευής μαυρίσματος συνδέθηκε με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκινώματος βασικών κυττάρων και αύξηση κατά περισσότερο από 100% του κινδύνου καρκίνου του πλακώδους κυττάρου.

Το 2007, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ανέλυσε 19 μελέτες σχετικά με τo μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους και τον κίνδυνο για μελάνωμα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν το μαύρισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών είχαν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. Από το 2003, η ακτινοβολία UV από οποιαδήποτε πηγή έχει καταχωρηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ ως γνωστό καρκινογόνο (ουσία που προκαλεί καρκίνο). Επί του παρόντος, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες προειδοποιούν κατά του μαυρίσματος.

Διάβασε επίσης: Αντηλιακά προσώπου & σώματος.. Γιατί χρειάζομαι διαφορετικά;


Η εργαστηριακή έρευνα μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς το μαύρισμα επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος. Και οι δύο ακτίνες UVB και UVA βλάπτουν το DNA των κυττάρων, προκαλώντας ενδεχομένως μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Η ίδια βλάβη του DNA είναι η αιτία του μαυρίσματος. Με άλλα λόγια, το ίδιο το μαύρισμα είναι ένα σημάδι της βλάβης του DNA στο δέρμα.

Παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι δεν είναι ασφαλές, η χρήση του solarium αυξάνεται. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μαυρίζουν στα σαλόνια κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες ηλικίας 16 έως 49 ετών. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τους κινδύνους αλλά συνεχίζουν να μαυρίζουν επειδή πιστεύουν ότι τους κάνει να φαίνονται υγιείς.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία μαυρίσματος κάνει παραπλανητικές δηλώσεις για την υγιεινή του solarium. Ένας ισχυρισμός είναι ότι βοηθά στην κατασκευή μιας βάσης που προστατεύει από την ηλιακά εγκαύματα. Το κάνει, αλλά μόνο ελαφρά - το ισοδύναμο ενός αντηλιακού με SPF 4 ή λιγότερο. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι το μαύρισμα είναι ένας καλός τρόπος για να τονωθεί η παραγωγή βιταμίνης D, μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους. Αλλά μπορείτε να πάρετε όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεστε σε ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D, το οποίο προσφέρει όλα τα οφέλη χωρίς κανέναν από τους κινδύνους για το δέρμα σας.