Πρέπει να σκεφτώ τη συνολική διατροφή μου.

 

Ναί! Τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται να συμπληρώσουν τη διατροφή ορισμένων ανθρώπων, αλλά όχι να αντικαταστήσουν την ισορροπία της ποικιλίας τροφίμων που είναι σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή. Ενώ χρειάζεστε αρκετά θρεπτικά συστατικά, η υπερβολική δόση από τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

 

Πρέπει να μιλήσω με τον γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσω ένα συμπλήρωμα.

 

Αυτή είναι μια καλή ιδέα, ειδικά για ορισμένες ομάδες πληθυσμού. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν επιτρέπεται να υπόκεινται σε κινδύνους υπό ορισμένες συνθήκες. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ένα μωρό ή έχετε χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή νόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν αγοράσετε ή λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων ουσιών χρησιμοποιούνται ευρέως και γενικά θεωρούνται ασφαλή για τα παιδιά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού τα δώσετε στο παιδί σας. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής στη θέση των φαρμάκων ή σε συνδυασμό με οποιοδήποτε φάρμακο, ενημερώστε πρώτα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Πολλά συμπληρώματα περιέχουν δραστικά συστατικά που έχουν ισχυρές βιολογικές επιδράσεις και η ασφάλειά τους δεν είναι σίγουρη για όλους τους χρήστες. Εάν έχετε συγκεκριμένες παθήσεις και λαμβάνετε αυτά τα προϊόντα, ενδεχομένως να βρεθείτε σε κίνδυνο.

 


Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η λήψη συνδυασμού συμπληρωμάτων ή η χρήση αυτών των φαρμάκων μαζί με φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή εξωχρηματιστηριακά φάρμακα) θα μπορούσαν υπό ορισμένες συνθήκες να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να είναι απειλητικές για τη ζωή. Να είστε προσεκτικοί στις συμβουλές σχετικά με αυτά τα προϊόντα, είτε αυτά λαμβάνονται μόνα είτε σε συνδυασμό. Για παράδειγμα, το ginkgo biloba (ένα φυτικό συμπλήρωμα), η ασπιρίνη και η βιταμίνη Ε μπορούν να μειώσουν το αίμα και η λήψη οποιουδήποτε από αυτά τα προϊόντα μαζί μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εσωτερικής αιμορραγίας.
Το St. John's Wort πχ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις, ορισμένους καρκίνους ή των αντισυλληπτικών.

Μερικά συμπληρώματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε πλήρως το γιατρό σας σχετικά με τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα βότανα ή οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα παίρνετε, ειδικά πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε τη λήψη αυτών των προϊόντων τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες μπροστά από τη διαδικασία για να αποφύγετε δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων / φαρμάκων - όπως αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αυξημένη αιμορραγία - που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την έκβαση της χειρουργικής επέμβασης.

Πηγή Food and Drug Administration