Ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο οι άνθρωποι δεν βάζουν το τρέξιμο στην καθημερινότητα τους είναι ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να βολέψετε τα 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα που συνιστούνται. Μόνο οι μισοί Αμερικανοί το κάνουν σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά μια νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται, τρέχοντας πολύ λιγότερο χρόνο.

 

Σε μια νέα ανάλυση 14 μελετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν θανάτους από περισσότερους από 232.000 ανθρώπους από τις Η.Π.Α., τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα για τουλάχιστον πέντε χρόνια και συνέκριναν τα ευρήματα με τις αυτο-αναφορές των ανθρώπων για το πόσο έτρεξαν. Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι έτρεξαν οποιοδήποτε χρόνο ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης από εκείνους που δεν είχαν τρέξει καθόλου. Οι δρομείς ήταν 27% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν για οποιονδήποτε λόγο, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρεχαν καθόλου, και είχαν 30% και 23% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, αντίστοιχα. Αυτό ήταν αλήθεια ακόμη και για όσους δεν έτρεχαν πολύ. Η ανάλυση ομαδοποίησε τους ανθρώπους σε ομάδες, με 50 λεπτά ή λιγότερο την εβδομάδα που αντιπροσωπεύει την ομάδα που έτρεξε το λιγότερο.

Διάβασε επίσης: Πως να βοηθήσεις το σώμα σου να προσαρμοστεί στο κρύο!


«Ανεξάρτητα από το πόσο τρέχετε, μπορείτε να περιμένετε τέτοια οφέλη», λέει ο Zeljko Pedisic, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Υγείας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Βικτώριας στην Αυστραλία και ένας από τους συγγραφείς της νέας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports medicine. Η ανάλυση είναι η τελευταία που δείχνει τα οφέλη της λειτουργίας στο ανθρώπινο σώμα. "Είναι αυτό που εξελίξαμε να κάνουμε", λέει ο Daniel Lieberman, καθηγητής της ανθρώπινης εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα). Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να κυνηγήσουν τη λεία τους για το επόμενο γεύμα τους, αλλά to τρέξιμο μας βοηθά να επιβιώσουμε: ως άσκηση αναψυχής, μας κρατάει υγιείς. "Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε να δείτε έναν γιατρό," λέει ο Lieberman, "είναι να παραμείνετε σωματικά ενεργοί."