Σου συμβαίνει συνέχεια; Μην ανησυχείς υπάρχει εξήγηση!

Κάτω από έντονο στρες, ο εγκέφαλος σου απαιτεί 12% περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να θες να φας κάποιο σνακ!

Οι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα την πιο γρήγορη πηγή ενέργειας! Για την ακρίβεια, σε γνωστικές εξετάσεις άτομα τα οποία είχαν υποστεί άγχος δεν απέδωσαν καλά πριν φάνε. Η απόδοση τους επέστρεψε αφού κατανάλωσαν φαγητό!

Για να γίνει πιο αντιληπτή η σχέση μεταξύ των υδατανθράκων και του εκγεφάλου, έγινε μια μελέτη με 40 άτομα σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη, ζητήθηκε να δώσουν μια δεκάλεπτη ομιλία μπροστά σε αγνώστους. Στην επόμενη δεν χρειαζόταν να βγάλουν λόγο!

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις αγχωτικών ορμονών στο αίμα των συμμετοχόντων. Τους είχαν ετοιμάσει και ένα μπουφέ για μια ώρα! Όσοι δώσαν ομιλία πριν τον μπουφέ ήταν περισσότερο αγχωμένοι και κατά μέσο όρο κατανάλωσαν 34 γρ. περισσότερους υδατάνθρακες , απ’όταν δεν έδιναν ομιλία.

Τι ισχύει για τα γλυκά όμως;;

Όταν δουλεύεις μπορεί να έχεις άγχος και ο εγκέφαλος σου έχει περισσότερη ανάγκη για ενέργεια. Αν δεν φας τίποτα, είναι πιθανόν να χρησιμοποίησει γλυκόζη από το σώμα, η οποία προοριζόταν για τα μυικά και λιπώδη κύτταρα, και στην συνέχεια θα εκκριθούν περισσότερες ορμόνες του στρες.

Όχι μόνο σε κάνει στενοχωρημένο, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου ή κατάθλιψης μακροπρόθεσμα.

 

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες τους εγκεφάλου μπορείς ή να τρως περισσότερο απ’όλα όπως στην έρευνα, ή να το κάνεις εύκολο για το σώμα σου και να τρως γλυκά τρόφιμα! Ακόμη και τα μωρά έχουν αυξημένη όρεξη για γλυκό!

 

Επειδή ο εγκέφαλος τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τα μικροσκοπικά σωματάκια τους! Παίρνουν αυτή την ενέργεια μέσω του μητρικού γάλακτος, το οποίο περιέχει πολλή ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, η προτίμηση μας για γλυκά μειώνεται, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται εντελώς, ακόμα και όταν γινόμαστε ενήλικες.

Ο βαθμός στον οποίο διατηρείται αυτή η προτίμηση ποικίλλει από άτομο σε άτομο και φαίνεται να εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις συνθήκες διαβίωσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ άγχος στην παιδική ηλικία έχουν μια ισχυρότερη προτίμηση για γλυκά αργότερα στη ζωή.

Έτσι, αν και πολλοί τείνουν να είναι σκληροί με τον εαυτό τους επειδή τρώνε πάρα πολλά γλυκά ή υδατάνθρακες, οι λόγοι πίσω από μια τέτοια λαχτάρα δεν οφείλονται πάντοτε στην έλλειψη αυτοέλεγχου και μπορεί να απαιτούν μια βαθύτερη ματιά στον τρόπο ζωής και τις αγχωτικές καταστάσεις - παρελθόντος και παρόντος. Μόλις η βασική αιτία του στρες αντιμετωπιστεί, οι διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν τελικά να επιλυθούν.

Διάβασε επίσης: Διώξε το άγχος! Απλές, καθημερινές συμβουλές για να περιορίσεις το στρες