Oι πανάδες ή μελάσματα, όπως λέγονται στην Ιατρική, είναι σκουρόχρωμες κηλίδες, συνήθως καφέ, που εμφανίζονται κυρίως στο μέτωπο, στα χέρα αλλά και στο άνω χείλος, στο πιγούνι ή στο λαιμό.

Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκατοστό, δεν ξεφλουδίζουν και δεν προκαλούν αλλοίωση στην υφή του δέρματος.

Το καλοκαίρι που το δέρμα είναι μαυρισμένο, δεν φαίνονται. Όταν όμως φύγει το ηλιοκαμένο χρώμα, αρχίζουν να φαίνονται οι κηλίδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε εκείνα τα σημεία του δέρματος έχουν ευαισθητοποιηθεί τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που ευθύνονται για το μαύρισμα, με μη φυσιολογικό τρόπο.

Οι πανάδες οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, ορμονική διαταραχή (κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης) ή χρήση για μεγάλο διάστημα φαρμάκων που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.

Οι πανάδες τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές του σώματός μας που τις βλέπει πιο πολύ ο ήλιος, όπως είναι το πρόσωπο, η πλάτη, ο λαιμός, το στήθος, οι ώμοι και τα χέρια μας, ενώ με τον καιρό τείνουν να πολλαπλασιάζονται ή ακόμα και να μεγαλώνουν. Αν δεν γίνεται θεραπεία, οι πανάδες τείνουν να εξαφανίζονται και να επανεμφανίζονται, ακολουθώντας υφέσεις και εξάρσεις μέσα στον χρόνο.

Πρόληψη! Είναι το α και το ω σε όλα! Αντηλιακό όλο τον χρόνο και όχι μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Όμως επειδή μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό υπάρχουν διάφορα λευκαντικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πανάδων! Ανάλογα πάντα με το είδος των πανάδων, χρειάζεται να κάνεις θεραπεία πολλούς μήνες, αλλά και συνδυαστική εφαρμογή θεραπευτικών επιλογών, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Για να απαλλαγείτε από τις πανάδες, πρέπει να κάνετε θεραπεία αποχρωματισμού, η μορφή και η διάρκεια της οποίας εξαρτάται κυρίως από την έκταση του προβλήματος.Ένας δερματολόγος θα αναγνωρίσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης με την ιδανική θεραπεία για πανάδες.

Η αγωγή συνήθως περιλαμβάνει κρέμα αποχρωματισμού και αντηλιακή κρέμα για προστασία. Τέλος, συνιστάται να γίνεται σε χρονικές περιόδους όπου ο ήλιος δεν είναι ισχυρός, δηλαδή τους χειμερινούς μήνες.

Βοήθησε το δέρμα σου με σωστά προϊόντα και μην αμελείς ποτέ το αντηλιακό σου!

Δες εδώ προϊόντα για να βοηθήσεις την καταπολέμηση των πανάδων!