Αν κοιτάς την βούρτσα σου ή όταν τελειώνεις το ντους αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει πολλά μαλλιά τον τελευταίο καιρό, μην απελπίζεσαι. Μια βρετανική μελέτη στο Journal of Dermatology μας λέει ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει πιο έντονα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ένα εποχιακό μοτίβο απώλειας μαλλιών έχει παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει παρατηρηθεί αλλά και τεκμηριωθεί σε προηγούμενες μικρές μελέτες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε μία μόνο δημογραφική ή γεωγραφική θέση, οπότε δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουμε εάν τα ευρήματα αυτά ισχύουν για όλους.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον το άλλαξαν αυτό συλλέγοντας στοιχεία από Google Trends από οκτώ χώρες σε τέσσερα ημισφαίρια με υψηλά ποσοστά αναζήτησης για τον όρο "τριχόπτωση". Έψαξαν τον όγκο αναζήτησης από το 2004 έως το 2016 και συνέκριναν μήνα μήνα και σεζόν με σεζόν.

Σε όλες τις οκτώ χώρες, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια: Οι άνθρωποι έψαχναν στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας φράσεις σχετικά με την τριχόπτωση συχνότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σε σύγκριση με το χειμώνα και την άνοιξη. Το εύρημα συμφωνεί με τους γιατρούς των οποίων οι ασθενείς παραπονιούνται για την απώλεια μαλλιών σε αυτές τις δύο εποχές, λένε οι συγγραφείς, και μπορεί να είναι χρήσιμο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ορισμένων θεραπειών, στη θεραπεία της πάθησης. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προσθέτουν, για να προσδιοριστεί ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό το μοτίβο.

«Η ήπια αύξηση της τριχόπτωσης το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι φυσιολογική», λέει ο συν-συγγραφέας Dr. Shawn Kwatra, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Johns Hopkins University School of Medicine, λέει η Health. "Αυτό είναι κερδοσκοπικό, αλλά από μια εξελικτική σκοπιά ένας από τους ρόλους της τριχόπτωσης είναι να προσφέρει ζεστασιά", λέει. "Αυτό είναι λιγότερο αναγκαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες."

Η τάση να έχουμε περισσότερα μαλλιά - και να πέφτουν το καλοκαίρι - έχει επίσης τεκμηριωθεί σε μια ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, των γατών, των σκύλων και των καμηλών. Στον άνθρωπο, η εποχική απώλεια μαλλιών έχει αναφερθεί περισσότερο στις γυναίκες απ 'ο, τι στους άνδρες, λέει ο Kwatra, αν και η τρέχουσα μελέτη δεν μπόρεσε να διακρίνει τις αναζητήσεις της Google ανά φύλο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων, είναι φυσιολογικό να χάσετε μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα. Παρατηρώντας λίγες περισσότερες στο ντους δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί τίποτα, λέει ο Kwatra, ειδικά αν είναι κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μήνα.

Αλλά αν αυτή η ποσότητα είναι ικανή να σας τρομάξει μπορεί να αξίζει τον κόπο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εκτός από την εποχικότητα, η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί από ένα αγχωτικό συμβάν (όπως ο τοκετός ή ένας υψηλός πυρετός), απώλεια βάρους άνω των 20 κιλών ή αλλαγή στα αντισυλληπτικά. Παράγοντες όπως η διατροφή, η κληρονομικότητα και τα επίπεδα του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ευτυχώς, δεν είναι όλες οι απώλειες τρίχας μόνιμες και ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συνταγογραφούμενα συμπληρώματα ή τοπικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας.

Σημαντική απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα άλλο πρόβλημα υγείας, λέει ο Kwatra, οπότε είναι σημαντικό να το ελέγξετε με έναν επαγγελματία.

Δες εδώ προϊόντα τριχόπτωσης!