Η ακμή είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που φτάνει μέχρι το 80% κατά την εφηβεία και περίπου το 40% των γυναικών στην ενήλικη ζωή τους. Οι κύριες επιπλοκές της ακμής είναι οι ουλές και η ψυχοκοινωνική δυσφορία που επιμένει πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση της ασθένειας. Η εμφάνισή της στην εφηβεία μπορεί να προσθέσει συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα της εικόνας του σώματος, της κοινωνικοποίησης και της σεξουαλικότητας .

Έχουν τεκμηριωθεί ψυχολογικά ζητήματα όπως η δυσαρέσκεια με την εμφάνιση, η αμηχανία, η αυτοσυνείδηση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η κοινωνική δυσλειτουργία όπως η μείωση / αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με τους συμμαθητές και το αντίθετο φύλο, οι μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης. Η ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόθεση κάποιου να συμμετάσχει στον αθλητισμό.

Αν και η ακμή θεωρήθηκε νωρίτερα απλώς ως μια δερματική ασθένεια, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ασθένειας έχουν πλέον αποδειχθεί επιστημονικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα αποτελέσματα βελτιώνονται όταν αντιμετωπίζεται η ακμή. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη τα θέματα της ποιότητας της ζωής κατά την αντιμετώπιση ακμής για την υγιή διαχείριση των ασθενών.

Διάβασε επίσης: Αλήθειες & μύθοι για ένα δέρμα χωρίς σπυράκια!

Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διστάζουν να ζητούν βοήθεια πέρα από δερματολογική και ψυχολογική για να βελτιώσουν την ζωή τους. Δεν θα πρέπει να απογοητεύεσαι αν η ακμή επιμένει και σε καμία περίπτωση να μην διακόψεις την θεραπεία σου! Συμβουλέψου τον γιατρό σου για να αποκτήσεις ένα καθαρό δέρμα αλλά και μια καλή ποιότητα ζωής!

Δες εδώ όλα τα προϊόντα ακμής!