Για όσους αντιμετωπίζουν ημικρανίες, προσπαθώντας να τα καταφέρουν μέσα σε μια εργάσιμη μέρα υποφέροντας από πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και επίπονο.

 

Οι ημικρανίες δεν είναι μια μεγάλη υπόθεση μόνο για εκείνους που πάσχουν άμεσα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας, οι χαμένες εργάσιμες ημέρες και η μειωμένη παραγωγικότητα λόγω ημικρανιών κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά έχει νόημα αν καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στη μέση μιας ημικρανίας και να σκέψου τα εκατομμύρια των εργαζομένων οι οποίοι πρέπει τακτικά να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους στο γραφείο!

 

Πως να αποφύγεις τις ημικρανίες στην δουλειά;

 

Σύμφωνα με την Δρ Merle Diamond, διευθύντρια της Clinic Headache της Diamond στο Σικάγο, πιο σημαντικό από τη θεραπεία των ημικρανιών από τη στιγμή που έρχονται είναι η αποφυγή επεισοδίων από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβεις μέτρα για να ρυθμίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη ρουτίνα εργασίας και το περιβάλλον γραφείου σου, προκειμένου να μετριάσεις τους συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν επεισόδια. "Τελικά ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο,λέει η Diamond. "Δεν του αρέσει η αλλαγή."

Η καθιέρωση ρουτινών και η προσκόλλησή τους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή των ημικρανιών, λέει. Αυτό σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κάθε βράδυ, να μένεις ενυδατωμένη, να κοιμάσαι στην διάρκεια της ημέρας λίγο και να μην παραλείπεις τα γεύματα. Μερικοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ημικρανίες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν το έντονο φως καθώς μπορεί να προκαλέσει τους πονοκεφάλους τους. Έτσι μπορεί να υπάρξουν ισχυρές οσμές για μερικούς ασθενείς - οπότε αν κάποιος συνάδελφος χρησιμοποιεί άρωμα που προκαλεί έντονη μυρωδιά που προκαλεί τα συμπτώματά σου, αυτό μπορεί να απαιτήσει μια συζήτηση μεταξύ συναδέλφων. Μπορεί να μην μπορείς να αλλάξεις τα πάντα στο περιβάλλον εργασίας, για να αποφύγεις τις ημικρανίες, αλλά είναι σημαντικό να ρυθμίσεις τι μπορείς να ελέγξεις για να κάνεις τα επεισόδια λιγότερο πιθανό να συμβούν.

 

Τι να κάνεις εάν σε πιάσει μια ημικρανία στην δουλειά;


Ακόμη και τα καλύτερα προληπτικά μέτρα δεν λειτουργούν συνεχώς. Εάν αντιμετωπίζεις τακτικές ημικρανίες, πιθανότατα θα το πάθεις και στην δουλειά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Diamond συνιστά να προσπαθήσεις να πάρεις 20 λεπτά σε μισή ώρα σε ένα ήσυχο σημείο μακριά από το γραφείο σου για να ξεκουραστείς. Μόλις η ημικρανία (ελπίζουμε) περάσει ή τουλάχιστον υποχωρήσει, μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ημικρανίες χρησιμοποιούν καφεΐνη για να θεραπεύσουν τα συμπτώματά τους, αλλά η Diamond τονίζει ότι αυτό λειτουργεί μόνο αν δεν το κάνεις με υπερβολή. "Εάν πίνεις τέσσερα lattes την ημέρα, τότε μπορεί να έχετε κάποιους πονοκεφάλους μόνο εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης της καφεΐνης", λέει η Diamond. "Αν όμως γενικά δεν πίνεις μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, τότε σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο." Η Diamond συνιστά να περιορίζεις την κανονική πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 80-100mg ημερησίως ή περίπου ένα φλιτζάνι καφέ.


Πότε πρέπει να γυρίσεις σπίτι;


Οι ημικρανίες δεν επιλύονται πάντα γρήγορα, και μερικές φορές μπορεί να είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε να μην το προσπαθείς άλλο εάν ένα επεισόδιο δεν βελτιώνεται. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πούνε πότε μια ημικρανία είναι εδώ για να μείνει με βάση το επίπεδο του πόνου, ή άλλους παράγοντες, όπως η ναυτία ή η ευαισθησία στο φως. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να πας σπίτι να πάρεις ένα γρήγορο υπνάκο και ξεκούραση για να ετοιμαστείς για την επόμενη ημέρα. Υποθέτοντας ότι θα είσαι σε θέση να επιστρέψεις με ασφάλεια με ένα αυτοκίνητο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε κάποιον. Εάν πάσχεις από τα τακτικά επεισόδια, προσπάθησε να μιλήσεις με τον εργοδότη σου προληπτικά, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγεις ξαφνικά μερικές φορές.


Πότε πρέπει να εξετάσετε τη θεραπεία;


Η ερευνητική ομάδα της Diamond στην Κλινική Diamond Headache υποπτεύεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν ημικρανίες και λέει ότι μόνο το 55% περίπου τους έχουν συζητήσει τα συμπτώματά τους με γιατρό. Τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να λειτουργήσουν για ορισμένους, αλλά για εκείνους με χρόνιες ημικρανίες - που η διεθνής ταξινόμηση των διαταραχών κεφαλαλγίας ορίζει ως «κεφαλαλγία που εμφανίζεται σε 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα για περισσότερο από τρεις μήνες, ανά μήνα, με τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας "-η Diamond λέει ότι μπορεί να αξίζει να επισκεφθείς έναν ειδικό.

Διάβασε επίσης: Μεγάλη κατανάλωση καφέ; Μεγάλο λάθος!