Επειδή προέρχεται από τη φύση - από μέλισσες- το μέλι έχει «φωτοστέφανο» υγείας. Αλλά είναι το μέλι πραγματικά υγιές; Ας δούμε τι λένε οι διαιτολόγοι για τα οφέλη του μελιού στην υγεία μας.

Από τι είναι φτιαγμένο το μέλι;

Το μέλι είναι φτιαγμένο από νέκταρ. "Οι μέλισσες συλλέγουν το αραιό-ζαχαρότευτλο νέκταρ των φυτών χλωρίδας, και παράγουν ένα ένζυμο μετά την κατάποση. Κατά τη διάρκεια της μάσησης, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο”, εξηγεί η Dana Hunnes, ανώτερη διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Ronald Reagan UCLA.

Η γλυκιά ουσία είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη - απλά σάκχαρα που μετατρέπονται εύκολα από το σώμα σε ενέργεια - και νερό.

Η έρευνα έχει συνδέσει το μέλι με τη βελτίωση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου, του βήχα και άλλων αναπνευστικών καταστάσεων. Λόγω των θρεπτικών συστατικών του μελιού, το γλυκαντικό έχει θεωρηθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και θεραπευτικές δυνατότητες για ασθένειες όπως για τον πονόλαιμο, τις πεπτικές διαταραχές και τα εγκαύματα, λέει ο Friedman.

Αλλά είναι σημαντικό να εξετάσετε την πλήρη εικόνα διατροφικής αξίας. Για να πάρεις πολλά από αυτά τα οφέλη, "θα έπρεπε να τρώμε πολύ μέλι", λέει ο Friedman. "Και δυστυχώς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού σημαίνει την κατανάλωση πολλών θερμίδων."

Το μέλι περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ηλεκτρολυτών, ενζύμων, αμινοξέων και φλαβονοειδών, λέει ο Jenny Friedman, διαιτολόγος στη Φιλαδέλφεια. "Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για μερικά από τα δυνητικά οφέλη υγείας του μελιού και μέρος αυτού που διακρίνει το γλυκαντικό από πιο παραδοσιακά, όπως η ζάχαρη".

Θυμηθείτε: Το μέλι είναι ζάχαρη!

"Η κατανάλωση ζάχαρης σε υπερβολικές ποσότητες έχει εμπλακεί στην αύξηση του βάρους καθώς και στον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης", λέει η Meredith Price, διαιτολόγος στο Priceless Nutrition & Wellness στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν μια ετικέτα τροφίμων και βλέπουν το μέλι αντί για τη ζάχαρη", λέει ο Friedman. "Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η λεπτή διαφορά έχει μεγαλύτερη σημασία για το νου από το σώμα. Το σώμα σχεδόν τα αντιλαμβάνεται το ίδιο”

Ορισμένοι όροι για τα προϊόντα - όπως τα "φυσικά σάκχαρα", "όχι τεχνητά σάκχαρα" ή "φυσικά γλυκαντικά" - είναι συχνά απλές τακτικές μάρκετινγκ, λέει η Price.

Σκεφτείτε μια μερίδα μερίδας μελιού ως περίπου μια κουταλιά της σούπας (το μέγεθος του αντίχειρα ή μιας μάρκας πόκερ), λέει ο Friedman. Αυτό το μέλι έχει περίπου 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τη σύνθεση τροφίμων του USDA. Στόχος είναι να διατηρείτε την καθημερινή σας πρόσληψη από οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη κάτω από 100 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες και 150 θερμίδες ημερησίως για τους άνδρες, προτείνει ο Hunnes.

Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος για να αγοράσετε;

"Εξαρτάται από ποιες γεύσεις ψάχνετε και πώς το χρησιμοποιείτε".

Είναι επίσης πιο εύκολο να ανιχνεύσετε ένα γνήσιο προϊόν εάν μπορείτε πραγματικά να βάλετε τα χέρια σας στο ίδιο το μέλι, λέει. "Το αληθινό μέλι είναι παχύ και αργό (αν και η υφή του μελιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν είναι ακατέργαστο ή αφιλτράριστο). Δεν πρέπει να εξαπλώνεται σαν σιρόπι και στην πραγματικότητα δεν θα το αισθάνεσαι πολύ κολλώδες στα χέρια σου. Η μυρωδιά είναι ξεχωριστή! "

Όταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αγοράσετε τοπικά παραγόμενο μέλι από ένα μέρος όπου μπορείτε να δείτε τις μέλισσες ή πώς παράγεται το μέλι, λέει ο Hunnes. Κάνοντας αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι το μέλι που αγοράζετε είναι πραγματικό γνήσιο μέλι.

Είναι αδιαμφισβήτητες οι ευεργητικές ιδιότητες το μελιού, απλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!