Η έρευνα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες μάλλον θα σε προβληματίσει! Η κατανάλωση έως και 25 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, σύμφωνα με τις επικεφαλίδες, εξακολουθεί να είναι ασφαλής για την καρδιά.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στη διάσκεψη της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας τη Δευτέρα και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, βασίστηκε σε ανάλυση περίπου 8.500 ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία. Σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με την υψηλότερη βαθμίδα κατανάλωσης - όσοι έφταναν κατά μέσο όρο πέντε φλιτζάνια την ημέρα, αλλά μερικοί από τους οποίους έπιναν έως και 25 - δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο αρτηριακής δυσκαμψίας, που μπορεί να «ζορίσει» την καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Ενώ υπάρχει μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το θέμα, πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν βρει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την τακτική κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης καρδιακής υγείας και μακροζωίας. Αλλά οι περισσότερες ομάδες υγείας συμβουλεύουν τους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ), σύμφωνα με την κλινική Mayo, ειδικά εάν αντιμετωπίζουν παρενέργειες όπως τρεμούλιασμα, πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι και διαταραχές διάθεσης.

Είναι πραγματικά ασφαλές να πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ κάθε ώρα, 24 ώρες την ημέρα;

Η Alice Lichtenstein, καθηγήτρια στο School of Nutrition Science and Policy του Tufts Friedman, λέει ότι τα δεδομένα που σχετίζονται με την εξαιρετικά βαριά κατανάλωση καφέ είναι λιγοστά, επομένως είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Ο καθένας επίσης αποκρίνεται και μεταβολίζει την καφεΐνη με διαφορετικό τρόπο, λέει, οπότε οι κίνδυνοι μπορεί να μην είναι ίσοι σε όλους τους τομείς. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που ο καθένας πρέπει να έχει κατά νου. Τα άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης έχουν τον πιο σαφή κίνδυνο, λέει η Lichtenstein, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης κατηγορηθεί για καρδιακά προβλήματα και ακόμη και θανάτους, αν και κυρίως μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν υψηλής συγκέντρωσης ενεργειακά ποτά ή εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πίνοντας 25 καφέδες την ημέρα πιθανότατα θα επηρεαστεί ο ύπνος. Η στέρηση ύπνου σχετίζεται με την παχυσαρκία και μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις, για να μην αναφέρουμε την κόπωση και την απώλεια παραγωγικότητας. Η Lichtenstein προσθέτει ότι το μέγεθος του καφέ και η ποσότητα καφεΐνης μπορεί να ποικίλλει δραστικά - 25 espresso μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα από 25 καφέδες jumbo για παράδειγμα - και ότι η κατανάλωση μαύρου καφέ είναι πιο υγιεινή από τη κατανάλωση φλιτζανιών με κρέμα και ζάχαρη.

Τέλος, η Λιχτενστάιν σημειώνει ότι «φαίνεται σχεδόν δύσκολο να καταναλώνει κανείς τόσο πολύ στην κανονική ζωή». Η συνεχής κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελεί ένδειξη εξάρτησης, ειδικά για όσους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πώς μια συνήθεια καφέ επηρεάζει την υγεία σου, η Lichtenstein τονίζει ότι τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρωινή σου συνήθεια δεν είναι κακή.

"Οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν συνεχώς πράγματα που είναι αρνητικά, και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί", λέει. "Είναι αυτό το πράγμα [όπου οι άνθρωποι σκέφτονται] : αν έκανε καλό, δεν θα έπρεπε να το απολαμβάνω! "