Αν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό μην ανησυχείτε, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν έτσι μετά το γεύμα τους! Οι ερευνητές έχουν βρει ενδείξεις για το food coma όπως είναι γνωστό, ακόμα και σε έντομα, φίδια, σκουλήκια και αρουραίους!

"Η διατήρηση αυτής της συμπεριφοράς σε όλα τα είδη υποδηλώνει ότι είναι πραγματικά σημαντικό για κάτι", λέει ο William Ja, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps της Φλώριδας, ο οποίος έχει μελετήσει αυτό το φαινόμενο.

 

 

            

Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποθέσει ότι τα ζώα - συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων - έχουν ενσωματωμένα σήματα επαγρύπνησης που τους κρατούν ξύπνιους και τους ειδοποιούν όταν πεινούν. Αυτά τα σήματα βοηθούν τον εντοπισμό και την απόκτηση τροφής. Επομένως, όταν ένα ζώο (ή ένας άνθρωπος) έχει φάει πολύ, αυτά τα σήματα επαγρύπνησης διαχέονται και αντικαθίστανται από τα συναισθήματα κόπωσης.

 

 

Άλλοι έχουν θεωρήσει ότι οι αλλαγές μετά το γεύμα στην κυκλοφορία του αίματος, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κάποιος νυστάζει μετά την κατανάλωση φαγητού. Η ροή του αίματος στο λεπτό έντερο “αυξάνεται δραματικά” μετά το φαγητό, σύμφωνα με τον dr. Tomonori Kishino, καθηγητής επιστήμης Υγείας στο Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kyorin. Και καθώς το αίμα αντλείται στο έντερο για την πέψη , μια πτώση ροής αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αναφέρει.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο δεν αλλάζει αφού το άτομο φάει ένα γεύμα. Αλλά η πρόσφατη δουλειά του Kishino έδειξε ότι, μεταξύ των ανθρώπων που παρέλειψαν το πρωινό, μια ποσότητα εγκεφαλικής ροής αίματος “έπεσε” αφού έφαγε το μεσημεριανό γεύμα. 

"Η παράλειψη του πρωινού θα μπορούσε να βάλει ένα βαρύ φορτίο στο σώμα μετά το μεσημεριανό γεύμα, προκαλώντας μεγαλύτερες αλλαγές στη ροή του αίματος", λέει. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπνηλία!

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να είναι ένας λόγος. Η έρευνα του Ja σχετικά με «μύγες φρούτων» δείχνει ότι το μέγεθος του γεύματος παίζει μεγάλο ρόλο στην υπνηλία που νιώθεις μετά. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν τα γεύματα που έχουν πολύ αλάτι ή πρωτεΐνη.

 

Αλλά γιατί; Μια ιδέα είναι ότι ο ύπνος βοηθάει με κάποιο τρόπο την πέψη.

 

Μια άλλη είναι ότι ο ύπνος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα έντομα απορροφούσαν ορισμένα συστατικά συμπεριλαμβανομένου της πρωτεΐνης! “Αυτό θα υποστήριζε την ιδέα ότι η υπνηλία μετά το γεύμα επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο", προσθέτει.

 

Ο Ja επισημαίνει ότι το έργο του μπορεί να μην ανταποκρίνεται στον άνθρωπο. Αλλά μερικά από τα ευρήματά του - όπως η ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό από άλλα να προκαλέσουν κόπωση- συνδέονται με κάποια πρόσφατη έρευνα για τους ανθρώπους.