Μήλα: Γλυκά ή ξινά, τα μήλα ικανοποιούν πείνα και λιγούρες είτε ωμά, είτε ψητά σε κάποιο νόστιμο πιάτο τύπου πίτας. Πλύντε τα καλά, έτσι ώστε να καταναλώσετε και τη φλούδα τους, που περιέχει φλαβονοειδή που κάνουν καλό στην καρδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιλαμβάνουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, κάνοντας καλό στο έντερο και κρατώντας το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα, χάρη σ’ αυτές.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Αν μαγειρευτούν σωστά, τα λαχανικά αυτά έχουν υπέροχη γεύση και δεν πικρίζουν τόσο όσο νομίζετε. Γενικότερα έχουν μια ήπια, πικρή γεύση , γι’ αυτό συνοδέψτε τα με αλμυρές ή πικάντικες σάλτσες τυριών. Καταναλώνοντας ποσότητα μισού φλιτζανιού παίρνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ, φυλλικό οξύ και αρκετό σίδηρο.

 

Διαβάστε επίσης: Superfoods ,τι σημαίνει υπερτροφές;

 

Αχλάδια: Η γλυκιά και ζουμερή γεύση τους τα κάνει περιζήτα, ενώ μπορείτε εκτός από ωμά, να τα μαγειρέψετε, προκειμένου να απελευθερωθούν οι γεύσεις τους. Προτιμήστε τα ψητά ή ποσέ και λάβετε βιταμίνη C και χαλκό, όπως και 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Κουνουπίδι: Ιδανικό για χειμερινά, συνοδευτικά πιάτα, το κουνουπίδι είναι υπέροχο στον ατμό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πουρέ ή στη σούπα. Τα κουνουπίδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που δρουν κατά του καρκίνου, ενώ τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και συνολικά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Κολοκύθα: Γλυκιά, με υγρή υφή, ιδανική για πίτες, κέικ και πουτίγκες ή ακόμα και σούπες. Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε κάλιο που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, ενώ παρέχουν στον οργανισμό περισσότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες.

 

Διάβασε επίσης: Οι τροφές που θα «ανεβάσουν» τη διάθεσή σας

 

Γλυκοπατάτες: Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, είναι καλή πηγή σιδήρου κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δοκιμάστε τις γλυκοπατάτες ψητές και αρωματίστε τες με μπαχαρικά για έξτρα άρωμα και γεύση ή κάντε τες πουρέ.

Ρόδι: Θεωρείται το νούμερο ένα αντιοξειδωτικό. Οι σπόροι του δινουν έξτρα γεύση και χρώμα σε όλα τα πιάτα που συνοδεύουν, ενώ εκτινάσσουν τη βιταμίνη C στα ύψη. Τα ρόδια είναι, επίσης, καλή πηγή φυλλικού.

Ακτινίδιο: Το παρεξηγημένο αυτό φρούτο μπορεί να δώσει εξωτική χροιά στις συνταγές σας, ενώ αν το αναμείξετε με φράουλα, πεπόνι, ανανά ή πορτοκάλι, δίνει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι τα ακτινίδια έχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και αποτελούν καλή πηγή καλίου και χαλκού.

Γκρέιπφρουτ: Η οξύτητά του το κάνει να ξεχωρίζει κι αν το αναμείξετε με πράσινα λαχανικά ή με αβοκάντο και γαρίδες, έχετε ένα σούπερ νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Οι πιο… δυνατοί παίκτες μπορούν να πιούν το χυμό του, όπως όμως κι αν το προτιμήσετε, θα λάβετε πάνω από το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C ανά μερίδα, λυκοπένιο , που είναι φουλ αντιοξειδωτικό, όπως και πεκτίνη που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη.