Η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (IMS) σηματοδοτεί την ημέρα δημοσιεύοντας μια έκθεση που ενθαρρύνει τις γυναίκες να «πραγματοποιήσουν έναν έλεγχο υγείας- και να αναλάβουν δράση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης για την αποφυγή χρόνιων ασθενειών αργότερα».

Δελτίο Τύπου από τη Διεθνή Κοινωνία της εμμηνόπαυσης:

Οι γιατροί καλούν τις γυναίκες να αναλάβουν δράση στην εμμηνόπαυση, για να αποτρέψουν προβλήματα υγείας αργότερα.

Οι ενέργειες που γίνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να σε κάνουν να αποφύγεις τις χρόνιες ασθένειες αργότερα, σύμφωνα με έκθεση για τη διεθνή ημέρα εμμηνόπαυσης των γυναικών (18 Οκτωβρίου).

Περίπου το ένα τρίτο της ζωής μιας γυναίκας ζει μετά την εμμηνόπαυση. Η ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης στις γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες είναι μεταξύ 50 και 52 ετών, ενώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συχνά στα 40+. Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, μειωμένη γνωστική λειτουργία (π.χ. νόσος του Alzheimer) και καρκίνο. Έτσι τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση παρέχουν την ευκαιρία στις γυναίκες να λάβουν προληπτικά μέτρα για να κατευθύνουν μια θετική πορεία για τη μελλοντική τους υγεία.

Για όλες τις γυναίκες, η έκθεση της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης υπογραμμίζει την ανάγκη να σκεφτούν:

  • μέτρα για τον τρόπο ζωής (υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα)
  • πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους που εμπλέκεται σε δραστηριότητες ψυχικής τόνωσης

Σύμφωνα με τον γιατρό Dr Roger Lobo:

"Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να προτείνουμε είναι ότι, κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέτρα που θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν συνεχίζουν να ζουν μια υγιή και ενεργή ζωή. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες σαφώς συνδέονται άμεσα με την εμμηνόπαυση, ενώ άλλες συνδέονται περισσότερο με την αυξανόμενη ηλικία. Η εμμηνόπαυση παρέχει στις γυναίκες την ευκαιρία να επανεξετάσουν την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και να κάνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν τη μελλοντική ευημερία τους ».

 

"Πολλά από τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια γυναίκα είναι απλά αλλά αποτελεσματικά", συνέχισε. «Κάνετε λίγο περισσότερη άσκηση, τρώτε λίγο λιγότερο, εάν καταναλώνετε αλκοόλ, το κάνετε με μέτρο».

Πηγή IMS & WHC