Φυσιολογική τριχόπτωση: Η τριχόπτωση που παρατηρείται το φθινόπωρο είναι εποχική και άκρως φυσιολογική. Οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι όλα αναπτύσσονται πιο γρήγορα (π.χ. ανάπτυξη μαλλιών, νυχιών), επομένως ακολουθεί η πτώση τους αμέσως μετά. Φυσιολογική επιπλέον, θεωρείται η τριχόπτωση 3-4 μήνες μετά τη γέννα, αφού οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη δεν χάνουν τρίχες, με αποτέλεσμα όλες μαζί αμέσως μετά.

Παθολογική τριχόπτωση: Παθολογική χαρακτηρίζεται η τριχόπτωση όταν ο άνθρωπος χάνει περισσότερες τρίχες από όσες εμφανίζονται, με αποτέλεσμα σταδιακά τα μαλλιά αραιώνουν.


Τι μπορεί να φταίει;
Για την παροδική τριχόπτωση

Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα.
Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας.
Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση).
Εξαιρετικά έντονο άγχος (π.χ. μετατραυματικό σοκ).

Για τη μόνιμη απώλεια μαλλιών

Ο τριχοφάγος αφορά άνδρες και γυναίκες όπου χάνουν μαλλιά από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Συνδέεται με κληρονομικότητα, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς, άγχος και κατάθλιψη.
Παθήσεις του δέρματος
Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικών, αντιθρομβωτικών, αντιυπερτασικών και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ακμής.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού η τρίχα, έχει ανάγκη από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να αναπτυχθεί σωστά.
Υπάρχουν ειδικές λοσιόν για τοπική θεραπεία της τριχόπτωσης.
Και τέλος, η καλύτερη λύση είναι συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο κ.α.π με κάποια ειδική λοσιόν.