Εάν ανησυχείς μήπως από την διατροφή του παιδιού σου λείπουν τροφές – επειδή ίσως δεν τρώει καθόλου «πράσινες» τροφές - ίσως να σκέφτεσαι να της δώσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής για να είσαι ήσυχη;

Τι είδους βιταμίνη πρέπει να δώσω στο παιδί μου;

Οποιαδήποτε παιδική πολυβιταμίνη είναι κατάλληλη, εκτός και αν το παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί είναι χορτοφάγος, θα πρέπει το συμπλήρωμα διατροφής να περιέχει βιταμίνες Β12 και D, καθώς και ριβοφλαβίνη και ασβέστιο, οι οποίες μπορεί να λείπουν από τη διατροφή του. Και αν ο παιδίατρος, έχει διαπιστώσει ότι το παιδί έχει αναιμία, μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα με συγκεκριμένη ποσότητα σιδήρου.

Τα παιδιά συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, επομένως συνιστάται ότι τα περισσότερα παιδιά - από μωρά έως έφηβοι - λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα με 400 IU βιταμίνης D.

Σημειώστε ότι τα συμπληρώματα συχνά δεν περιέχουν 100% της κάθε βιταμίνης και μετάλλων που χρειάζονται, οπότε βεβαιώσου ότι το παιδί παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες ή μέταλλα από τα τροφίμων. Για παράδειγμα, εάν το παιδί δεν πίνει γάλα ή δεν καταναλώνει αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα και παίρνει μόνο περίπου το 15-20% ασβέστιο από το συμπλήρωμα του, τότε θα πρέπει να βρεις και άλλες τροφές όπως ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού με ασβέστιο.

Όταν επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα βιταμινών για το παιδί μας, διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα. Έρευνα αποκάλυψε ότι όταν τα μικρά παιδιά που είχαν διατροφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά έλαβαν συμπληρώματα βιταμινών, ορισμένα από τα παιδιά πήραν πάνω από το συνιστώμενο ανώτατο όριο βιταμίνης Α, φυλικού οξέος και ψευδαργύρου. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι το συμπλήρωμα διατροφής που δίνουμε στο παιδί δεν είναι υψηλό σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά εκτός εάν ο παιδίατρος έχει συστήσει κάτι διαφορετικό.

Και μην υποκαταστήσετε ένα βιταμινούχο ποτό με ένα συμπλήρωμα βιταμινών. Συχνά τα βιταμινούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών ή ενεργειακών ποτών) περιέχουν καφεΐνη και προστιθέμενη ζάχαρη.

Πρέπει να δώσω στο παιδί μου περισσότερες από μία βιταμίνες την ημέρα εάν η διατροφή του είναι ιδιαίτερα κακή μία εβδομάδα; Όχι. Δεν υπάρχει λόγος να δώσετε στο παιδί σας περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (συνήθως ένα την ημέρα). Όχι μόνο θα μπορούσε να βλάψει το παιδί σας, όπως προσλαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα σιδήρου, αλλά η υπερβολική δόση ορισμένων βιταμινών θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση άλλων, δημιουργώντας μια διατροφική ανισορροπία.

 

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρω για τις βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι διαμορφωμένες για να προσελκύουν τα παιδιά και συχνά μοιάζουν με καραμέλες, έτσι ώστε τα παιδιά να τρώνε αρκετές κάθε φορά, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Ωστόσο, η λήψη πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών (κυρίως του σιδήρου) μπορεί να είναι επικίνδυνη ή και μοιραία.

Για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις βιταμίνες ως φάρμακα. Τα καπάκια πρέπει να είναι ανθεκτικά στα παιδιά, αλλά δεν εξαρτώνται από αυτά – και διατηρούμε πάντα τις συσκευασίες των βιταμινών μακριά από τα παιδιά!

Τέλος, επειδή τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα ώστε να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές στην παραγωγή τους, η επιλογή μιας μάρκας είναι πολύ σημαντική. Ρωτήστε τον Παιδίατρο και τον Φαρμακοποιό σας!