Οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας της ευαίσθητης περιοχής συνδέονται με τον εποικισμό της από τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Με τον όρο χλωρίδα αναφερόμαστε σε ένα σύνολο μικροοργανισμών, οι οποίοι εντοπίζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες εντός του κόλπου και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως «καλούς» μικροοργανισμούς. Οι «καλοί» αυτοί μικροοργανισμοί εμποδίζουν την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών βλαπτικών για το βλεννογόνο, δηλαδή του ειδικού δέρματος, που καλύπτει την κοιλότητα του κόλπου.

Ο πληθυσμός των «καλών» μικροοργανισμών αποτελείται κατά κύριο λόγο από γαλακτοβάκιλλους. Οι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο επικαλύπτει το βλεννογόνο του κόλπου. Η ύπαρξη του γαλακτικού οξέως διαμορφώνει ένα περιβάλλον εντός του κόλπου, το οποίο είναι όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον δυσχεραίνει την ανάπτυξη βλαπτικών μικροοργανισμών. Έτσι προϋπόθεση για τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των «καλών» και των βλαπτικών μικροοργανισμών.

Διάβασε επίσης: 5 καλοκαιρινές, υγιεινές συνήθειες

Η φυσική ισορροπία του κόλπου σας βασίζεται σε ένα ισορροπημένο αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα. Ένας υγιής κόλπος έχει μεγάλες αποικίες βακτηρίων γαλακτικού οξέος (ή γαλακτοβάκιλλων), οι οποίες αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου. Όπως το λέει και το όνομά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν γαλακτικό οξύ έτσι ώστε να δημιουργούν ένα περιβάλλον στον κόλπο pH 3,8 έως 4,5 που είναι αρκετά όξινο. Επομένως, τα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται για τον καθημερινό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, πρέπει να σέβονται την οξύτητα αυτή. Έτσι καλόν είναι για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής να επιλέγετε προϊόντα σχεδιασμένα με γνώμονα την διατήρηση του pH της.

 

Η καλή προσωπική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο φρέσκες, με αυτοπεποίθηση, ακόμα και κατά τη διάρκεια ακόμα και της δύσκολης περιόδου του μήνα.

Δες εδώ όλα τα προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής