Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες. Οι εξάψεις του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά στεροειδή, τοπικούς αναστολείς καλσινευρίνης (TCI) και φωτοθεραπεία. Νέα έρευνα για το τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα ώθησε την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με περισσότερα από 40 επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή.

Οι συστηματικές και τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν το πρώτο βιολογικό φάρμακο για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και μια μη στεροειδή τοπική κρέμα για ασθενείς με ήπια έως μέτρια ηλικία 2 ετών και άνω.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα που φαίνεται να δρουν περιλαμβάνουν διαλογισμό και ύπνωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κινέζικα βότανα και ορισμένα συμπληρώματα, όπως τα προβιοτικά, μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Δες εδώ όλα τα προϊόντα για ατοπική δερματίτιδα

Σε πρόσθετες θεραπείες, είναι σημαντικό να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα φροντίδας που περιλαμβάνει μπάνιο με απαλό καθαριστικό και ενυδατική για να κλειδώνει το νερό στο δέρμα.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για μπάνιο και ενυδάτωση;

Η καθημερινή ενυδάτωση και το καθημερινό μπάνιο αποτελούν σημαντικό μέρος της διαχείρισης της ατοπικής δερματίτιδας.

Διάβασε επίσης: 6+1 tips για ποιοτικό & καλύτερο ύπνο!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε:

 

  • Κάντε τουλάχιστον ένα μπάνιο ή ντους καθημερινά
  • Κάντε μπάνιο ή ντους σε χλιαρό, όχι ζεστό νερό για 10 έως 15 λεπτά
  • Αποφύγετε την απολέπιση
  • Χρησιμοποιήστε απαλό καθαριστικό, όχι σαπούνι, που είναι χωρίς άρωμα
  • Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, περιορίστε τη χρήση καθαριστικών
  • Ενυδατώστε μέσα σε τρία λεπτά από το μπάνιο ή το ντους Χρησιμοποιήστε ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι ενυδατική κρέμα για να βελτιώσετε την ενυδάτωση
  • Eνυδατώστε τα χέρια κάθε φορά που τα πλένετε ή έρχονται σε επαφή με το νερό
  • Προγραμματίστε το μπάνιο και την ενυδάτωση πριν από το κρεβάτι για να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία
  • Εάν χρησιμοποιείτε μια τοπική φαρμακευτική αγωγή με συνταγή, εφαρμόστε την σύμφωνα με τις οδηγίες πριν την ενυδάτωση

Πώς μπορεί η ατοπική δερματίτιδα να επηρεάσει την κοινωνική και συναισθηματική ζωή των ανθρώπων;


Τα φυσικά αποτελέσματα της ατοπικής δερματίτιδας είναι εμφανή: ξηρό, ερυθρό, φλεγμονώδες & με φαγούρα δέρμα. Τα συναισθηματικά αποτελέσματα δεν είναι τόσο προφανή. Οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα παιδιά, μπορεί να αισθάνονται αποκομμένα επειδή είναι διαφορετικοί, γεγονός που επιδεινώνεται όταν η ασθένεια περιορίζει σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την έλλειψη κατανόησης από τους άλλους, μαζί με τον αβάσιμο φόβο ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι μεταδοτική.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικογενειακή ζωή. Ιατρικές επισκέψεις, χρονοβόρες θεραπείες και εναλλακτικές ρυθμίσεις ύπνου για τη διαχείριση των συμπτωμάτων επηρεάζουν τον καθένα στην οικογένεια. Η στέρηση ύπνου είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια του εκζέματος, καθώς ο κύκλος φαγούρας / γρατσουνιών μπορεί να αποτρέψει έναν καλό ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή, κοινωνική και / ή επαγγελματική ζωή.

Οι γιατροί, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του στρες και άλλων συναισθηματικών επιδράσεων που μπορεί να σχετίζονται με την ατοπική δερματίτιδα.