Τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά! Φυσικά, έτσι και πολλοί ενήλικες. «Ακόμη και κατά τη βρεφική ηλικία, τα νεογέννητα έχουν μια έμφυτη προτίμηση στο μητρικό γάλα λόγω της γλυκύτητάς του», λέει η Juliana Cohen, βοηθός καθηγητή διατροφής στο Merrimack College στη Βόρεια Μασαχουσέτη και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

 

H Cohen λέει ότι η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η προτίμηση για τα τρόφιμα με ζάχαρη προσφέρει στους ανθρώπους ένα πλεονέκτημα: Στη φύση, τα γλυκά τρόφιμα, όπως φρούτα ή μέλι, τείνουν να είναι και ασφαλή και πλούσια σε θερμίδες, ενώ τα πικρά τρόφιμα είναι πιο πιθανό να είναι τοξικά . Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να γεννηθούν με μια έμφυτη επιθυμία για τρόφιμα με ζάχαρη που εξασθενίζει με την ηλικία και την εμπειρία που αποκτά στο φαγητό!

 

Αυτή η εξασθένιση είναι καλή. Οι μελέτες έχουν επανειλημμένα συνδέσει τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Τα "προστιθέμενα σάκχαρα" – που οι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν σε μεταποιημένα ή συσκευασμένα προϊόντα, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται σε μια κανονική τροφή - φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά. Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους και μια μελέτη του 2014 στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υπερέβησαν αυτό το ημερήσιο όριο αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής νόσου κατά τουλάχιστον 30%.

Μεγάλο μέρος της μέχρι σήμερα έρευνας δείχνει ότι η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης είναι εξίσου επικίνδυνη για τα παιδιά, όπως και για τους μεγάλους. Το CDC και οι Οδηγίες Διατροφής για τους Αμερικανούς προτείνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 1 και άνω θα πρέπει, όπως και οι ενήλικες, να πάρουν λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη. Η American Heart Association (AHA), εν τω μεταξύ, συνιστά τα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω να μην έχουν καθόλου ζάχαρη στη διατροφή τους. Ωστόσο, η έρευνα που παρουσιάστηκε πέρυσι από τους επιστήμονες του CDC, διαπίστωσε ότι το 60% των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 μηνών καταναλώνει τουλάχιστον κάποια προστιθέμενη ζάχαρη και ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης από παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών κυμαίνεται από 5,5 έως 7 κουταλάκια του γλυκού , το οποίο λειτουργεί μεταξύ 23 και 29 γραμμάρια περίπου.

 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 2 έως 18 ετών, η AHA αναφέρει ότι η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 γραμμάρια, που ισοδυναμεί με περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού. Δυστυχώς, ο μέσος νέος Αμερικάνος ξεφεύγει από αυτό: τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το CDC δείχνουν ότι, μεταξύ 2009 και 2012, το μέσο παιδί κατανάλωνε καθημερινά 19 κουταλάκια ζάχαρης και ότι, ανάλογα με την ηλικία, το μέσο παιδί καταναλώνει κάπου 11% με 17% των ημερήσιων θερμίδων του με τη μορφή προστιθέμενης ζάχαρης.

Πώς είναι η ζάχαρη επιβλαβής για τα παιδιά;

Η έρευνα του Cohen διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά που πίνουν ποτά που έχουν υποστεί προσθήκη ζάχαρης, καθώς και τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπιναν αυτά τα ποτά ενώ ήταν έγκυες, τείνουν να σκοράρουν χειρότερα σε δοκιμασίες παιδικής νοημοσύνης και ικανότητας. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ένα γλυκαντικό που εμφανίζεται σε πολλά ποτά-αναψυκτικά - καθώς και σε πολλά γλυκά - μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. "Φαίνεται ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία του ιπποκάμπου κατά τη διάρκεια σημαντικών περιόδων ανάπτυξης", λέει ο Cohen. Ο ιππόκαμπος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μάθησης και της μνήμης.

 

Μια μελέτη του πανεπιστημίου Purdue 2018 διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης στη διατροφή του μέσου παιδιού είναι τα ζαχαρούχα ποτά όπως ο χυμός φρούτων, η σόδα και τα energy drinks. Μια σχετική μελέτη του 2015 στο περιοδικό Nutrition βρήκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν σόδα, χυμό φρούτων και άλλα ζαχαρούχα ποτά τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από τα παιδιά που δεν το έκαναν. Επίσης, όταν ορισμένα από τα παιδιά της μελέτης άλλαξαν ζαχαρούχο χυμό ή σόδα για γάλα ή νερό, το βάρος τους έπεσε. Περισσότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, καθώς αυξάνεται η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης , αυξάνεται και ο κίνδυνος του παιδιού για υπέρταση, για λιπώδη ηπατική νόσο και διαβήτη τύπου 2, και άλλα

Η Cohen και άλλοι λένε ότι το θέμα εδώ δεν είναι ότι όλα τα γλυκά είναι κακά, ούτε ότι τα παιδιά πρέπει να στερηθούν πλήρως από τέτοιες λιχουδιές.

"Η ζάχαρη σε μικρές δόσεις είναι εντάξει, αλλά με την ποσότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σήμερα, έχουμε χάσει το μέτρο"!