Αν και ο χυμός ήταν κάποτε απαραίτητος για ένα ισορροπημένο πρωινό, η θέση του στο τραπέζι αμφισβητείται αυτές τις μέρες. Οι ανησυχίες για την υπερβολική ζάχαρη και τις θερμίδες έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς να σταματήσουν να το αγοράζουν - ειδικά μετά από σύσταση του 2017 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAΠ), λέγοντας πως ο χυμός δεν παρέχει διατροφικό όφελος για βρέφη πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τους για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και φθοράς των δοντιών, σύμφωνα με το AAP.

Αλλά είναι ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι πραγματικά μια μεγάλη υπόθεση; Ενώ ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και θερμίδων είναι σημαντικός, ο Δρ Wanda Abreu, παιδίατρος στο νοσοκομείο NewYork-Presbyterian Morgan Stanley, λέει ότι το θέμα είναι περισσότερο για το τι ο χυμός συχνά αντικαθιστά. Τα παιδιά είναι "καλύτερα να τρώνε μόνο τα φρούτα", λέει.

Ο χυμός περιέχει τις ίδιες βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα που βρίσκουμε σε ένα φρούτο ολόκληρο, αλλά δεν έχει την κορεσμένη ίνα που βοηθά στην υγιή πέψη και κάνει ένα μήλο ή πορτοκάλι ένα ικανοποιητικό σνακ, εξηγεί ο Abreu. Ως αποτέλεσμα, ο χυμός είναι λιγότερο χορταστικός και πιο εύκολος στην υπερκατανάλωσή του από ό, τι τα πραγματικά φρούτα και παράγει μια βαριά δόση ζάχαρης κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος - όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, αν τα μικρά παιδιά πίνουν χυμό όλη την ημέρα από ένα μπουκάλι ή ένα πικρό κύπελλο, καλύπτουν τα δόντια τους σε σάκχαρα που θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα, σύμφωνα με την AAΠ.

Εάν η αγορά φρέσκων φρούτων είναι υπερβολικά δαπανηρή ή δυσάρεστη, ο Δρ Matt Haemer, διατροφολόγος στο Children's Hospital Colorado, συνιστά να προσφέρονται κατεψυγμένες ή μη ζαχαρωμένες κονσερβοποιημένες εκδοχές αντι για το χυμό. "Πρόκειται για την καθιέρωση μακροπρόθεσμου μοντέλου συμπεριφοράς ... και για την προσπάθεια βελτίωσης αυτού που έχουμε σήμερα: μια επιδημία παιδιών που μεγαλώνουν και για τα οποία δεν είναι φυσιολογικό να τρώνε φρούτα και λαχανικά", λέει.

Διάβασε επίσης: Πως να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα & ποιες οι επιπτώσεις της!

Ακόμα, ο Abreu λέει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται ένοχοι εάν τα παιδιά τους πίνουν ένα ποτήρι χυμού περιστασιακά. Οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν 100% χυμούς φρούτων, όχι "ποτά φρούτων" ή κοκτέιλ χυμού, τα οποία συνήθως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα από αυτά που έχουν τα φρούτα. Και η AAΠ προσφέρει συστάσεις ανά ηλικία: καθόλου χυμός για μωρά όχι περισσότερο από 120ml ανά ημέρα για τα νήπια έως 178 ml ανά ημέρα για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών και μέχρι 237ml ανά ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

"Υπάρχουν καλύτερες επιλογές; Ναι, "λέει ο Abreu. «Αλλά δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο, οπότε κάντε το καλύτερο που μπορείτε»