Ήξερες ότι αρκετές εταιρίες στο εξωτερικό έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να παίρνουν οι υπάλληλοί τους έναν γρήγορο υπνάκο;;

Το διάσημο power nap προτιμάται από πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητα τους, καθώς τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά!

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι, πρόκειται για ένα είδος ύπνου που τελειώνει πριν μεταβείς σε βαθύ ύπνο, με σκοπό να ξυπνήσεις γρήγορα και εύκολα! Η πιο συνήθης διάρκεια έιναι 20 λεπτά αν και ο χρόνος ποικίλει από 6 μέχρι 30 λεπτά! Ο χρόνος δεν είναι τυχαίος φυσικά! Με αυτό τον τρόπο δεν νιώθεις την αδράνεια που νιώθεις μετα από έναν κανονικό ύπνο και δεν εισέρχεσαι στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου αλλά ξυπνάς πριν ολοκληρώσεις τις φάσεις του!

Σύμφωνα με την Sara Μednick-συγγραφέα του βιβλίου “ Take a nap! Change your life” 10 με 20 λεπτά θα σου παρέχουν ώθηση της εγρήγορσης!

Ενδιαφέρον είναι πως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα 6 λεπτά (ύπνος express το παραδεχόμαστε), βελτιώνουν την ικανότητα να θυμάσαι γεγονότα και γνώσεις!

Διάβασε επίσης: Νυστάζεις μετά το φαγητό και δεν ξέρεις γιατί; Σου έχουμε τους πιο πιθανούς λόγους!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ POWER NAP

Το power nap μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο σου, συμπεριλαμβανομένου την δημιουργική επίλυση προβλημάτων,την λεκτική μνήμη, την αντιληπτή μάθηση, την μάθηση αντικειμένων και την στατιστική μάθηση. Μας βοηθά με μαθηματικά, λογικά επιχειρήματα, χρόνους απόκρισης και με την αναγνώριση συμβόλων. Ο ύπνος βελτιώνει την διάθεση μας και τα συναισθήματα της υπνηλίας και της κούρασης! Τέλος, κάνει καλό στην καρδιά μας, στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα του στρές αλλά ακόμα και στην διαχείρηση του βάρους!

Πως να κάνεις ένα επιτυχημένο power nap;

Με 3 βήματα:

#1: Βάλε ξυπνητήρι

Αν θέλεις να ξυπνήσεις ευδιάθετη, χαρούμενη, και παραγωγική 20 λεπτά είναι αρκετά! 30-60 λεπτά θα σε κάνουν να νιώσεις χειρότερα, ενώ 90 λεπτά είναι καλύτερο διάστημα γιατί σου δίνει ένα πλήρη κύκλο δημιουργικού ύπνου!

#2: Μεγιστοποίησε την απόδοση

Για να γίνει όσο πιο παραγωγικός γίνεται , είναι σημαντικό να κοιμηθείς γρήγορα! Θα το πετύχεις αν είσαι σε ένα δωμάτιο σκοτεινό, δροσερό, χωρίς περισπασμούς! Κλείσε το κινητό σου ή φόρεσε μια μάσκα ύπνου αν δεν μπορείς να πετύχεις τα παραπάνω!

#3 Το πότε έχει σημασία

Μια ή δύο ώρες μετά το φαγητό είναι μια λογική ώρα να κοιμηθείς αφού τα επίπεδα ενέργειας σου πέφτουν. Αντι να πιεις ένα καφέ, πάρε ένα γρήγορο υπνάκο χωρίς να έχεις το άγχος πως θα κοιμηθείς το βράδυ! Αν πάλι θέλεις να πιεις καφέ όπως και να έχει πιες τον αμέσως πριν το power nap, γεγονός που μπορεί να καταπολεμήσει την ημερήσια υπνηλία πιο αποτελεσματικά απ’ότι ο καφές ή ο ύπνος μόνος του!