Μια νέα μελέτη λέει ότι ο ύπνος δεν είναι μια πράξη τεμπελιάς. Με μέτρο, μπορεί να είναι πραγματικά καλός για την καρδιά.

Σε μια νέα δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ελβετοί ενήλικες που κοιμόντουσαν λίγο στην διάρκεια της ημέρας 1-2 φορές εβδομαδιαίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, από αυτούς που δεν το προτιμούσαν. Δεδομένου ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων, η ικανότητα ενός ύπνου μέσα στην ημέρα να αντικαταστήσει τον χαμένο νυκτερινό ύπνο θα μπορούσε να τους χαρακτηριστεί μια υγιή συνήθεια.

Σχεδόν 3.500 ελβετοί ενήλικες ηλικίας 35 έως 75 ετών συμμετείχαν στη μελέτη. Παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου, τον νυχτερινό ύπνο, τα δημογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, και υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων για την αξιολόγηση της συνολικής τους υγείας. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν είχαν κοιμηθεί μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την έναρξη της μελέτης. Από τους υπόλοιπους, 667 είπαν ότι είχαν πάρει ένα ή δύο υπνάκους, 411 δήλωσαν ότι είχαν πάρει τρεις έως πέντε και 370 δήλωσαν ότι είχαν πάρει έξι έως επτά υπνάκους!

Κατά τη διάρκεια οκτώ ετών παρακολούθησης, 155 άτομα είχαν καρδιακό πρόβλημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που προτιμούσαν να κοιμούνται μέσα στην ημέρα λιγάκι εβδομαδιαίως είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων από αυτούς που δεν το έκαναν.

Αυτά τα σύντομα «snoozes» θα μπορούσαν να είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να ανακουφιστεί το άγχος και να αντισταθμίσει τον ανεπαρκή ύπνο τη νύχτα, προστατεύοντας έτσι την υγεία της καρδιάς, λέει η έρευνα. Η στέρηση του ύπνου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και η ψυχική δυσφορία, σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων. Έτσι, αυτό το είδος ύπνου θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες ελάχιστες επτά ώρες ανάπαυσης ανά βράδυ.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε μια εξαίρεση για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Δεν είδαν τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς που σχετίζονται με περιστασιακό ύπνο, ίσως επειδή τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας και κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους νεότερους ενήλικες, σύμφωνα με τη μελέτη . (Ενώ η νέα μελέτη δεν βρήκε έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της καρδιακής υγείας, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει μεγάλης διάρκειας ύπνους με καρδιαγγειακά θέματα).

 

Η μελέτη περιορίστηκε από τον σχεδιασμό παρατήρησης - ο οποίος επιτρέπει στους ερευνητές να βρίσκουν μόνο μοτίβα, όχι αιτίες και επιπτώσεις - και από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δήλωσαν μόνοι τους τις συνήθειες του ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία θα μπορούσε να ήταν ατελή. Το δείγμα μελέτης είχε επίσης σχετικά χαμηλό αριθμό καρδιακών προβλημάτων συνολικά. Τέλος, η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι το napping είναι μια υγιεινή συνήθεια.

 

Πόσο είναι ο ιδανικός υπνάκος; Ενώ η νέα μελέτη δεν απάντησε σε αυτή την ερώτηση, οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι ένα power nap 20 λεπτών είναι αρκετό για να αποκομίσεις οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης εγρήγορσης, της απόδοσης και της διάθεσης!