Έχεις ακούσει ότι είναι τρομερό λάθος για την διατροφή σου να μην τρως πρωινό αλλά έχεις ακούσει και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το παραλείψεις;

Μια νέα επισκόπηση έρευνας που δημοσιεύτηκε στο BMJ ( British Medical Journal ) αναλύει 12 μελέτες πρωινού και βρήκε πως το να τρως πρωινό δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να χάσεις βάρος και το να το παραλείψεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους!

 

Μήπως να πεις αντίο στα δημητριακά και στα αυγά σου;

Έρευνες, που κάποιες είχαν διεξαχθεί από εταιρίες δημητριακών, ανέφεραν πως το να τρως νωρίς το πρωί ήταν απαραίτητο για να ελέγξεις το βάρος σου. Όταν κοιτάς έρευνες που δεν ήταν χρηματοδοτημένες από την βιομηχανία φαγητού, οι απαντήσεις δεν είναι τόσο σαφείς!

 

Μερικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτοί που τρώνε πρωινό τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από τους ανθρώπους που παραλείπουν το γεύμα και καίνε περισσότερες θερμίδες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά είναι πιθανό ότι ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη εδώ, καθιστώντας ένα άτομο πιο πιθανό να τρώει πρωινό και επίσης να έχει καλύτερη υγεία γενικά. Για παράδειγμα, ο χρόνος για πρωινό είναι ευκολότερος για άτομα με θέσεις εργασίας 9 έως 5 απ 'ό, τι για τους εργαζόμενους στη νυχτερινή βάρδια (οι ερευνητές έχουν δείξει ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνων για την υγεία).

Άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της νέας ανασκόπησης, δεν εντόπισαν ισχυρή σχέση μεταξύ πρωινού και απώλειας βάρους. Ένα άρθρο από το 2017 βρήκε πραγματικά ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε καύση περισσότερων θερμίδων - αλλά και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

 

 

Παρόλα αυτά, η Sharon Collison, μια αναγνωρισμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και μια κλινική εκπαιδευτικός στη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Delaware, λέει ότι δεν γνωρίζει μελέτες που έδειξαν ότι το πρωινό μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις βάρος – οπότε δεν βρίσκει κάτι κακό στην κατανάλωση του.

Ανεπίσημα, η Collison λέει ότι έχει δει από τους πελάτες της ότι "οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα βάρους τείνουν να τρώνε περισσότερες από τις θερμίδες τους αργότερα μέσα στην ημέρα και λιγότερο νωρίς την ημέρα. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετά νωρίς το πρωί, μπορεί να έχουν αυξημένο αίσθημα πείνας και “λιγούρες” αργότερα την ημέρα και θα καταλήξουν να τρώνε περισσότερο. "Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα!

Διάβασε επίσης: Κι όμως! Ο εγκέφαλος σου επηρεάζεται από την γυμναστική.

Τελικά είναι ανθυγιεινό να μην τρως πρωινό ;

Αν αφήσουμε την απώλεια του βάρους στην άκρη η Collison λέει ότι ενθαρρύνει τους περισσότερους πελάτες της να τρώνε πρωινό για πάρα πολλούς λόγους.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το γεύμα τακτικά έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Επίσης, έχουν καλύτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και είναι λιγότερο πιθανόν να φάνε σνακ. Η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών – όχι μόνο την παχυσαρκία αλλά και τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και χαμηλότερη διατροφική ποιότητα” αναφέρει η Collison.