Όταν κάποιος επιχειρεί να βελτιώσει την υγεία του, συνήθως ακολουθεί ένα κοινό μονοπάτι: ξεκινώντας μια υγιεινή διατροφή, υιοθετώντας ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, βελτιώνοντας τον ύπνο, πίνοντας περισσότερο νερό. Κάθε μία από αυτές τις συμπεριφορές είναι φυσικά σημαντική, αλλά όλες εστιάζουν στη σωματική υγεία - και μια αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική υγεία είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, με τη γενική ευημερία.

 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η δύναμη του κοινωνικού κύκλου ενός ατόμου - όπως μετράται από τις κλήσεις του στο κινητό - ήταν ένας καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το άγχος, την ευτυχία και την ευημερία από την γυμναστική, όσο αφορά στην φυσική δραστηριότητα, στον καρδιακό ρυθμό και στον ύπνο του. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι ο «ποσοτικοποιημένος εαυτός» που απεικονίζεται από ατελείωτες ποσότητες δεδομένων για την υγεία δεν λέει ολόκληρη την ιστορία, λέει ο Nitesh Chawla, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και της μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame.

 

"Υπάρχει επίσης ένας άλλος εαυτός, δηλαδή ποιος είμαι εγώ, ποιες είναι οι δραστηριότητές μου, το κοινωνικό μου δίκτυο και όλες αυτές οι πτυχές που δεν αντικατοπτρίζονται σε καμία από αυτές τις μετρήσεις", λέει ο Chawla. «Ο τρόπος ζωής μου, οι απολαύσεις μου, το κοινωνικό μου δίκτυο - όλα αυτά είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες της ευημερίας μου».


Η θεωρία του Chawla υποστηρίζεται από πολλές προηγούμενες έρευνες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη - είτε προέρχεται από φίλους, μέλη της οικογένειας ή από τον σύζυγο - συνδέεται στενά με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Μια ισχυρή κοινωνική ζωή, όπως δείχνουν αυτές οι μελέτες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, να βελτιώσει την διάθεση, να ενθαρρύνει τις θετικές συμπεριφορές στην υγεία και να αποθαρρύνει τις βλαβερές αλλά και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά ανάρρωσης των ασθενειών. Η έρευνα έχει δείξει ακόμη ότι μια κοινωνική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις επιπτώσεις των ήδη υγιεινών συμπεριφορών όπως η άσκηση. Η κοινωνική απομόνωση, εν τω μεταξύ, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και καταστάσεων ψυχικής υγείας και μπορεί ακόμη και να καταλύει αλλαγές κυτταρικού επιπέδου που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και καταστέλλουν την ανοσία. Οι επιζήμιες επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία έχουν παρομοιαστεί με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά επειδή η μοναξιά εμφανίζεται ως επιδημία δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων της χώρας, είναι μόνοι.

Διάβασε επίσης: Μεγάλη κατανάλωση καφέ; Μεγάλο λάθος!

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον ασφαλιστή υγείας Cigna και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health Promotion έθεσε ως στόχο να καθορίσει τι οδηγεί αυτά τα υψηλά ποσοστά μοναξιάς. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα κοινωνικά μέσα, όταν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ ώστε να παραβιάζουν τον ποιοτικό χρόνο face to face , συνδέονται με μεγαλύτερη μοναξιά, ενώ όσοι έχουν ουσιαστικές προσωπικές αλληλεπιδράσεις, αναφέρουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής στήριξης και είναι σε μια αφοσιωμένη σχέση, συνδέονταν με λιγότερη μοναξιά. Το φύλο και το εισόδημα δεν φαίνεται να έχουν ισχυρή επίδραση, αλλά η μοναξιά τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ίσως λόγω της σοφίας και της προοπτικής που προσφέρονται από χρόνια ζωής, λέει ο δρ Stuart Lustig, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Ο Lustig αναφέρει ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εύρεσης χρόνου για την οικογένεια και τους φίλους, ειδικά επειδή η μοναξιά σχετίζεται αντιστρόφως με την υγεία και ευεξία. Η ανανέωση μιας αδρανούς κοινωνικής ζωής μπορεί να γίνει καλύτερα και πιο εύκολα με την εύρεση ανθρώπων για ευχάριστες δραστηριότητες όπως η άσκηση, ο εθελοντισμός ή το να πας για ένα φαγητό, λέει.

Γι'αυτό πέρνα χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους!