Κοινές μορφές άνοιας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή και μπορεί να συμβάλει στο 60-70% των περιπτώσεων. Άλλες κύριες μορφές περιλαμβάνουν αγγειακή άνοια, άνοια με σώματα Lewy (ανώμαλες μάζες πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης που αναπτύσσονται μέσα στα νευρικά κύτταρα) και μια ομάδα ασθενειών που συνεισφέρουν στην άνοια του μετωπιαίου τοιχώματος (εκφυλισμός του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου). Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών μορφών άνοιας είναι αδιαμφισβήτητα και οι μικτές μορφές συχνά συνυπάρχουν.

Ποσοστά άνοιας

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια, με σχεδόν 60% να ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις.

Η εκτιμώμενη αναλογία του γενικού πληθυσμού ηλικίας 60 ετών και άνω με άνοια σε δεδομένο χρόνο είναι μεταξύ 5-8%.

Ο συνολικός αριθμός ατόμων με άνοια αναμένεται να φτάσει τα 82 εκατομμύρια το 2030 και το 152 το 2050. Πολλά από αυτά τα ποσοστά οφείλονται στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων με άνοια που ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

 

Θεραπεία και φροντίδα

Δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμη θεραπεία για τη θεραπεία της άνοιας ή για τη μεταβολή της προοδευτικής πορείας της. Πολλές νέες θεραπείες εξετάζονται σε διάφορα στάδια κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, πολλά μπορούν να προσφερθούν για τη στήριξη και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών και των οικογενειών τους. Οι κύριοι στόχοι για την περίθαλψη άνοιας είναι:

  • έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου να προωθηθεί η έγκαιρη και βέλτιστη διαχείριση
  • βελτιστοποιώντας τη σωματική υγεία, τη γνώση, τη δραστηριότητα και την ευημερία
  • τον εντοπισμό και τη θεραπεία της συνοδευτικής σωματικής ασθένειας
  • την ανίχνευση και τη θεραπεία προκλητικών συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων
  • παρέχοντας πληροφορίες και μακροχρόνια υποστήριξη στους φροντιστές.

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την άνοια (Μέρος 1) 

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Αν και η ηλικία είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για την άνοια, δεν αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Επιπλέον, η άνοια δεν επηρεάζει αποκλειστικά τους ηλικιωμένους - η άνοια με νεαρή εμφάνιση (που ορίζεται ως η εμφάνιση συμπτωμάτων πριν από την ηλικία των 65 ετών) αντιπροσωπεύει έως και το 9% των περιπτώσεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας με την τακτική άσκηση, χωρίς το κάπνισμα, την αποφυγή επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, τον έλεγχο του βάρους τους, την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. , χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, κοινωνική απομόνωση και γνωστική αδράνεια.

Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις

Η άνοια έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά το άμεσο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το κόστος της ανεπίσημης περίθαλψης. Το 2015, το συνολικό παγκόσμιο κοινωνικό κόστος της άνοιας εκτιμάται σε 818 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με 1,1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Το συνολικό κόστος ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκε από 0,2% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε 1,4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Πηγή Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας