Το παιδί σου αρνείται να φάει τα τρόφιμα που δεν του αρέσουν, δηλαδή φρούτα και λαχανικά και προτιμάει άλλα φαγητά όπως οι κοτομπουκιές. Ή το παιδί σου προτιμά απλά να παίζει παρά να τρώει;
Αν η διατροφή των παιδιών σου είναι ένα σοβαρό θέμα στο σπίτι σου, δεν είσαι μόνη. Πολλοί γονείς ανησυχούν για το τι τρώνε ή τι δεν τρώνε τα παιδιά τους. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά παίρνουν αρκετή ποικιλία και θρεπτικότητα από τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι να ωριμάσουν οι διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σου, λάβε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές για την πρόληψη διαμαχών την ώρα του φαγητού.

1.Σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού σας – ή την έλλειψη της

Εάν το παιδί σου δεν είναι πεινασμένο, μην το πιέζεις να φάει ένα γεύμα ή ένα σνακ. Παρομοίως, μην αναγκάσεις το παιδί σου να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα ή να καθαρίζει το πιάτο του. Σέρβιρε μερικές μικρές μερίδες για να αποφευχθεί οποιοδήποτε αίσθημα άγχους στο παιδί σου και να του δώσει έτσι τη δυνατότητα να ζητήσει ανεξάρτητα για περισσότερο.

2. Μείνετε στη ρουτίνα

Σέρβιρε γεύματα και σνακ την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Δώστου χυμό ή γάλα με το φαγητό, και νερό μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Ο οργανισμός του μικρού σου θα αρχίσει να πεινάει τις ώρες που έχει μάθει να τρώει.

3. Να είστε υπομονετικοί με νέα τρόφιμα

Τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν ή μυρίζουν τα νέα τρόφιμα, μπορεί ακόμη να βάλουν μικρά κομμάτια στο στόμα τους και στη συνέχεια να τα βγάλουν πάλι έξω. Το παιδί σου μπορεί να χρειάζεται επανειλημμένη έκθεση σε μια νέα τροφή πριν αυτό δοκιμάσει το βάλει στη διατροφή του. Ενθάρρυνε το παιδί σου με το να μιλάτε για το χρώμα, το σχήμα, το άρωμα και την υφή ενός τροφίμου, και όχι αν αυτό έχει ωραία γεύση. Σέρβιρε νέα τρόφιμα μαζί με τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σου.

4. Κάντε το διασκεδαστικό

Σέρβιρε το μπρόκολο και άλλα λαχανικά με μια αγαπημένη σάλτσα, κόψε τα τρόφιμα σε διάφορα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων, πρέσφερε τρόφιμα του πρωινού για δείπνο, ή σέρβιρε μια ποικιλία από τρόφιμα με φωτεινά χρώματα.

5. Αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει στα ψώνια

Στο μπακάλικο, ζήτα από το παιδί σου να σε βοηθήσει να επιλέξετε φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα. Μην αγοράζεις τίποτα που δεν θέλει να φάει το παιδί σου. Στο σπίτι, ενθάρρυνε το παιδί σου να σε βοηθήσει να ξεπλύνετε τα λαχανικά, να ανακατεύσει τη ζύμη ή να ετοιμάσει το τραπέζι.

6. Δώστε το καλό παράδειγμα

Εάν τρώς μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων, το παιδί είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα σας. Συχνά τα παιδιά θέλουν από μόνα τους να δοκιμάζουν φαγητά που είναι στο πιάτο της μαμάς ή του μπαμπά.

7. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς

Κλείσε την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να επικεντρωθεί στο φαγητό του. Επιπλέον, μην αγοράζεις στο σπίτι τρόφιμα που δεν θέλεις να φάει το παιδί σου.

Εάν ανησυχείς ότι η επιλεκτική διατροφή θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του παιδιού σας, συμβουλευτείτε το γιατρό του. Επιπλέον, δοκίμασε να καταγράφεις τα είδη και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει το παιδί σου για τρεις ημέρες.

Να θυμάσαι ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου είναι πιθανό να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Διάβασε επίσης: Πόση ώρα αφήνεις το παιδί σου στο κινητό ή στο tablet σου;