Πόσες φορές είσαι κουρασμένη το βράδυ και λες δεν πειράζει θα κοιμηθώ με βρεγμένα μαλλιά; Μετά το ξανά σκέφτεσαι και φοβάσαι ότι θα αρρωστήσεις ή ότι θα κάνει κακό στα μαλλιά σου και στο δέρμα σου; Τι ισχύει;;

Ας εξετάσουμε το πρώτο σενάριο!

Σύμφωνα με τον Δρ. William Schaffner, καθηγητή ιατρικής στο τμήμα των λοιμωδών νοσημάτων στο Vanderbilt University Medical Center, είναι αλήθεια ότι είναι πιθανότερο να κρυώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα! Αυτό συμβαίνει όμως, γιατί υπάρχουν πολλοί υιοί και πολλαπλασιάζονται όχι γιατί απλά νιώθεις ότι κρυώνεις!

Μια άλλη φήμη είναι ότι αν κοιμηθείς με βρεγμένα μαλλιά θα έχεις μετά παρέα και κάποια βακτήρια στο μαξιλάρι σου!

Τα βακτήρια και οι υιοί που προκαλούν ασθένειες δεν εμφανίζονται αυθόρμητα, οπότε δεν πρόκειται να αρρωστήσεις αν γίνει λίγο νωπό το μαξιλάρι σου!

Αλλά υπάρχει μια πιθανή εξαίρεση! Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαξιλάρια- ειδικά αυτά που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά- μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ή αλλεργία που προκαλούνται με την σειρά τους από μύκητες ή μούχλα, λέει ο δρ. Payel Gupta πιστοποιημένος αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος της American Pulmonary Association.

Διάβασε επίσης: "Είναι καλύτερο να φας pizza από ένα μπολ δημητριακά για πρωινό"

Ο Gupta λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με βρεγμένα μαλλιά, έχουν περισσότερες αλλεργίες ή συμπτώματα άσθματος, οπότε οι ανησυχίες αυτές είναι απλά θεωρητικές. Αν ξυπνήσεις με μια βουλωμένη μύτη, φαγούρα ή υγρά μάτια- ή ακόμα και αν δεν ξυπνήσεις- πρέπει να πλένεις το μαξιλάρι σου και τα σεντόνια σου σε καυτό νερό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!

Όσον αφορά στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μπορεί να υπάρχουν πιο βάσιμοι λόγοι για να ανησυχείτε.

«Γενικά δεν κάνει καλό στα μαλλιά σου να κοιμάσαι ενώ είναι βρεγμένα» σύμφωνα με τον Δρ Γιώργο Κωτσαρέλη, καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Perelman School of Medicine

Συνεχίζει λέγοντας πως με την πάροδο του χρόνου το νερό μπορεί να ασθενήσει το εξωτερικό στρώμα της τρίχας, την επιδερμίδα! Έτσι, μπορεί να εισχωρήσει το νερό και να προκληθούν απώλεια λάμψης, ελαστικότητας και σπάσιμο της τρίχας!

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με βρεγμένα μαλλιά, αλλά δεν έχουν πάθει κάτι! Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ! Έρευνες έχουν δείξει ότι αν “δροσίζεις” το κεφάλι σου βοηθά στο να ηρεμεί την μεταβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου σου, και να προάγει την έναρξη του ύπνου σου!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχείς για την υγεία σου! Αυτός δεν πρέπει να σε κρατάει ξύπνια το βράδυ!