Μια μικρή μελέτη για το 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, μια ομάδα με υγιείς άντρες περνούν μέχρι τρεις ώρες την ημέρα σε μπανιέρα γεμάτη με νερό (περίπου 14 ° C). (Αυτή είναι περίπου η θερμοκρασία του Ατλαντικού Ωκεανού κατά μήκος των ακτών του Νιου Τζέρσεϋ και της Νέας Υόρκης στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση).

Στην αρχή της μελέτης των 20 ημερών, οι άντρες είχαν ρίγος, η οποία είναι η αρχική απάντηση του ανθρώπινου σώματος στο κρύο. Οι καρδιακοί ρυθμοί και ο μεταβολισμός τους επιταχύνθηκαν, δημιουργώντας θερμότητα. Ταυτόχρονα, τα αιμοφόρα αγγεία τους συστέλλονται και τραβιούνται πίσω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος. Βασικά, τα αρσενικά αγγειακά συστήματα σφίγγανε-τράβηξαν αίμα προς τους πιο ζεστούς τους εσωτερικούς χώρους σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το εξωτερικό κρύο.


Αλλά μέχρι την Ημέρα 20, πολλά άλλαξαν. Το ρίγος των ανδρών είχε σταματήσει. Ενώ οι μεταβολισμοί τους και οι καρδιακοί ρυθμοί τους επιταχύνθηκαν ως απάντηση στο κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν ήταν πλέον σφιγμένα και η θερμοκρασία του δέρματος τους δεν έπεσε όπως πριν. Οι άντρες ανέφεραν λιγότερη δυσφορία κατά τη διάρκεια των ψυχρών μπάνιων τους. Ταυτόχρονα, τα δείγματα αίματός τους περιείχαν λιγότερους δείκτες ψυχικού στρες και δραστηριότητας ανοσοποιητικού συστήματος. Φάνηκε ότι το σώμα τους είχε συνηθίσει να κρυώνει.


"Ο καθένας έχει την ικανότητα, σε κάποιο βαθμό, να εγκλιματιστεί στο κρύο", λέει ο Marius Brazaitis, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Λιθουανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο. Λέει ότι το ανθρώπινο σώμα φαίνεται να επιτυγχάνει τον εγκλιματισμό μέσω ενός συνδυασμού διαφορετικών εσωτερικών προσαρμογών, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν είτε να ενθαρρύνουν είτε να καταπνίξουν ανάλογα με τις συμπεριφορές τους.

Διάβασε επίσης: Πως να διαλέξεις σωστά συμπλήρωμα διατροφής!


Ο πιο γρήγορος τρόπος προσαρμογής στο κρύο εάν θέλετε πραγματικά να επιταχύνετε τη συνήθεια του σώματός σας στο κρύο, τα δροσερά ντους θα κάνουν τη δουλειά. "Τα κρύα ντους δεν είναι διασκεδαστικά, αλλά προκαλούν το σώμα να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα", λέει ο John Castellani, ερευνητής φυσιολόγος για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποκρίνονται και προσαρμόζονται στο κρύο.

Προτείνει να αρχίσετε με μια γρήγορη έκθεση σε κρύο ντους - πχ 15 δευτερόλεπτα - και προσθέστε 10 δευτερόλεπτα κάθε μέρα. (Μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του νερού μόλις υπομείνατε το παγωμένο νερό.) Το να κάνεις ψυχρό ντους ή να μένεις σε άλλα κρύα περιβάλλοντα είναι ασφαλές για τους περισσότερους - και μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία. Αλλά τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακό πρόβλημα πρέπει να είναι προσεκτικά.

"Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν είστε εκτεθειμένοι στο κρύο είναι τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει", λέει ο Castellani.

Και έτσι η έκθεση στο κρύο - ιδιαίτερα ακραίο κρύο, όπως το άλμα σε μια παγωμένη λίμνη - μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή άλλο πρόβλημα σε άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις, λέει. Αλλά εάν η καρδιά σας είναι υγιής και κοιτάτε να αξιοποιήσετε τη φυσική ικανότητα του σώματος σας να προσαρμοστεί στο κρύο, μια εβδομάδα με ρίγη- και ίσως μερικά κρύα ντους - θα πρέπει να δουλέψει!